1. septembar 2016.1. sep 2016.

PROIZVODNjA KAO STATISTIČKA GREŠKA

Prema zvaničnim statističkim podacima u Srbiji, organska proizvodnja u Srbiji je zastupljena na 0,5 posto obradivog zemljišta što je u odnosu na evropske zemlje bliže statističkoj grešci nego ozbiljnoj proizvodnji. Napredak ipak postoji pa je od 300 proizvođača prijavljenih pre nekoliko godina broj porastao na dve hiljade. U 2014. godini 9.000 hektara bilo je zasađeno organskim kulturama, dok je danas 15.000 hektara. Najviše proizvođača organske hrane nalazi se u Vojvodini a veliki potencijal prepoznaje se u južnoj i zapadnoj Srbiji . Rast je zabeležen i u izvozu, čak pet puta je veći nego 2014. godine.
Evropska unija najviše traži jabuke, smrznute kupine i maline, pojedine žitarice, lekovito bilje i povrće. Sve što bi proizveli, moglo bi da se izveze ali je problem u sertifikovanju zemljišta za organsku proizvodnju. Sam proces prelaska sa konvencionalne na organsku poljoprivredu traje minimum dve godine i iziskuje značajna materijalna sredstva.
Organizovan izvoz mogao bi da pojeftini sertifikaciju. Vrednost izvoza organskih proizvoda u 2015. godini iznosio je 19,6 miliona evra. Organski proizvodi iz Srbije prodati su u Holandiji, Nemačkoj, SAD.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa