1. septembar 2016.1. sep 2016.
Reč sponzora

Završetak povrtarske sezone i priprema za novu

Sezona povtarske proizvodnje se polako približava kraju. Sezonu su pratile mnogobojne poteškoće, kao što su otkupne cene poljoprivrednih proizvoda koje su bile nepredvidljive i često niske, tako i vremenski uslovi koji su bili povoljni za razvoj biljnih bolesti i raznih štetočina. Povrtari su velikim trudom i uz pomoć saradnje sa agronomima uspeli da se izbore sa datim poteškoćama u proizvodnji svojih kultura.
U toku je završna proizvodna faza tzv. jesenje proizvodnja. Ovaj deo sezone traje do početka jesenjih mrazeva. Najveće probleme imaju proizvođači koji gaje plodovito povrće na otvorenom prostoru, kako bi rekli pod vedrim nebom. Gajenjem plodovitog povrća u zatvorenom prostoru, pogotovu u visokim plastenicima stiču se uslovi za stvaranje povoljne mikroklime i dužu proizvodnju i bolji prinos. Niske večernje temperature, velike rose i još uvek topli dani, pogoduju razvoju raznih bolesti najčešće plamenjače a i sive truleži.
Najneotpornija kultura na plamenjaču je krastavac. Poznate žute kocke koje se pojavljuju na listu i kasnije spajaju i nekrotiraju su velika poteškoća za uzgajivače. Na početku su bile preporuke da se koriste fungicidi sa dužom karencom i perzistentnošću (dugotrajnošću delovanja) kao što preparati na bazi mankozeba u kombinaciji sa dimetomorfom ili metalaksilom, propineb i metalaksil u kombinaciji sa hlorotalonilom itd. Kako se branje približilo ili već počelo, preporuke su da se koriste preparati na bazi fosetil alumnijuma, azoksistrobina itd., koje su male karence a visoke efikasnosti. Takođe vrežasto povrće je omiljeno za koprivinu grinju, lisne vaši i tripsa i ostale štetočine, koje ne samo da iznuruju biljke, nego i šire biljne bolesti.
Proizvođači paprike su imali dosta problema sa tripsom i bakterijskim oboljenjima. Visoke temperature su dodatno iznurivale papriku, zbog blokade kalcijuma i usled toga truljenja, ova pojava se zove suva trulež. Dodavanjem oksidnog kalcijuma folijarno smo uspevali da ovaj problem rešimo. Za bakterijska oboljenja paprike i paradajza, najčešće su morali da se koriste bakarni preparati u kombinaciji sa ditiokarbamatima, koji su morali određeno vreme da odstoje u vodi da bi se sjedinili. U slučaju da je počelo cvetanje, pošto bakar skida cvet, primenjivala se strategija da se prskanje obavi uveče kada se zatvori cvet. Kod paprike je uopšte najčešće oboljenje krastavost lista paprike (psudomonas syringae). Poznati simptomi su žućenje lista i pojava nekrotičnih pega na listu koji zatim opada i nekrotične pege na plodu.
Paradajz je češći domaćin gljivčnih oboljenja plamenjače, alternarije, sive truleži itd. Za sivu trulež je strategija da se zaštiti svaka cvetna grana preventivno, pošto patogen inokulira najčešće kroz cvet a prilikom zametanja ploda prelazi u patogenu fazu. Od bakterioza je česta bila pojava ernjnia carotovore, bakterijske plamenjače ali i ostalih bakteriskih oboljenja. Za alternarju je još uvek najefikasnije sredstvo na bazi difenokonazola.
Kupusnjače koje se nalaze na otvorenom polju i čekaju još malo da stignu do proizvođača su bile meta buvaća, kupnih stenica, gusenica i oboljenja plamenjače, sive truleži, džanthomonasa itd. Od herbicida u zasadu kupusa do sada su se koristili samo dubinski preparati i preparati za uskolisne korove tzv, graminicidi. Za širokolisne korove je bilo do sada malo rešenja. Ove godine sam rukovodio ogledima u selu Mrđenovac sa preparatima koji deluju i na širokolisne korove a proizvodi ih belgijska firma Belchim. Dobro su se pokazali,tako da ćemo u ponudi imati preparate koji su selektivni i efikasni za ovu vrstu korova. Preporučio bih proizvođačima paradajza koji su imali problema sa paradajzovim moljcem da posle žetve povade biljke i popale ih i da obave duboko oranje da bi se prezimljavajuća forma uništila. Proizvođači kod kojih je ova štetočina aktuelni problem, mogu da ga reše sa preparatima male karence koragenom, afirmom, avauntom ili volijam targom u kombinaciji sa nekim silikonskim okvasivačem.
Nakon završetka jesenjeg ciklusa proizvdnje sledi priprema za zimsku proizvodnju salate. Biraju se hibridi najotporniji na niske temperature i kratke dane. Nekoliko hibrida su najaktuelniji za ovu proizvodnju. Svi oni su na raspolaganju da se kupe u našoj firmi, naravno da pratimo i novitete.
U voćarskoj proizvdnji je došlo do širenja ernjinia amilovore, koja je sem u dunjama gde se odavno odomaćila počela da se širi i na ostalo jabučasto voće. Pojavila se cikada u bobičastom voću, koja je vektor raznih virusa. Tako da je u ovoj godini za našu stručnu službu bilo dosta posla. Neprekidno smo bili na terenu i izlazili u susret poljoprivrednicima.
Stručnjak za zaštitu bilja kompani

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa