Инфо

Берза

  • aero 1.692 ▲ 0,18%
  • agbc 500 ⚫ 0,00%
  • alfa 34.434 ▲ 2,48%
  • amsopb 545 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
  • enhl 690 ⚫ 0,00%
  • hmbg 510 ⚫ 0,00%
  • jesv 5.105 ▲ 2,08%
  • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
  • niis 684 ▲ 0,74%
  • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
(1. септембар 2016.)
Крај сезоне за шљиву

НИЈЕ ДОБРО НИ КАДА РОДИ

Цена шљиве у региону Шапца пала је са почетних 22 динара за килограм на тренутних 15 динара. Поједини откупљивачи купују шљиву чак и по 12 динара за килограм. Брана шљива са петељком достизала је на почетку сезоне 30 динара. Неуређено тржиште и недостатак прерађивачких капацитета кључни је разлог ниских откупних цена тврди земеник директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
“Када шљива роди и прероди на сцену ступају откупљивачи који обарају цену а произвођачи род претварају у алкохол. Годинама се ово понавља јер још увек српско тржиште је неуређено а наши произвођачи неспремни и неорганизовани. На жалост регистрованих и квалитетних дестилерија је врло мало па се “прерада и продаја“ и даље обавља по домаћинствима и пијацама. Једина је срећа да решење за непродату неоткупљену шљиву постоји. У наредном периоду подизање капацитета за производњу џемова и компота, сушење шљиве и регистровање дестилерија би требало коначно да реши деценијски проблем српског шљиварства“ , наводи Срдановић.
Наша шљива је једна од најквалитетнијих у свету продаје се као сировина уместо да упакована и прерађена на тржиште стиже као полупроизвод или готов производ. Повећање прерађивачких капацитета упослило би више радника у пољопривреди и омогућило екстрапрофит.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa