Инфо

Берза

  • aero 834 ▲ 0,24%
  • dinnpb 3.420 ▼ -1,81%
  • dnos 1.650 ▲ 0,30%
  • enhl 690 ▼ -8,97%
  • fito 2.997 ▲ 1,59%
  • glos 260 ▲ 29,35%
  • ikrb 59 ▼ -14,49%
  • impl 3.257 ▲ 2,62%
  • kmbnpb 1.189 ▲ 6,83%
  • lklg 800 ▼ -11,11%
  • lsta 601 ▼ -16,53%
  • mtlc 2.050 ▲ 2,45%
  • niis 746 ⚫ 0,00%
  • ppva 1.148 ▲ 10,38%
  • prgs 18 ▲ 20,00%
  • sjpt 180 ⚫ 0,00%
  • stotn 200 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.700 ▲ 0,01%
  • utsi 1.500 ▲ 25,00%
  • vbse 1.400 ▲ 11,91%
  • vitl 690 ⚫ 0,00%
  • vnac 350 ⚫ 0,00%
(1. септембар 2016.)
Крај сезоне за шљиву

НИЈЕ ДОБРО НИ КАДА РОДИ

Цена шљиве у региону Шапца пала је са почетних 22 динара за килограм на тренутних 15 динара. Поједини откупљивачи купују шљиву чак и по 12 динара за килограм. Брана шљива са петељком достизала је на почетку сезоне 30 динара. Неуређено тржиште и недостатак прерађивачких капацитета кључни је разлог ниских откупних цена тврди земеник директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
“Када шљива роди и прероди на сцену ступају откупљивачи који обарају цену а произвођачи род претварају у алкохол. Годинама се ово понавља јер још увек српско тржиште је неуређено а наши произвођачи неспремни и неорганизовани. На жалост регистрованих и квалитетних дестилерија је врло мало па се “прерада и продаја“ и даље обавља по домаћинствима и пијацама. Једина је срећа да решење за непродату неоткупљену шљиву постоји. У наредном периоду подизање капацитета за производњу џемова и компота, сушење шљиве и регистровање дестилерија би требало коначно да реши деценијски проблем српског шљиварства“ , наводи Срдановић.
Наша шљива је једна од најквалитетнијих у свету продаје се као сировина уместо да упакована и прерађена на тржиште стиже као полупроизвод или готов производ. Повећање прерађивачких капацитета упослило би више радника у пољопривреди и омогућило екстрапрофит.

Најновији број

18. април 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa