Инфо

Берза

  • aero 1.182 ▲ 6,49%
  • enhl 668 ⚫ 0,00%
  • fito 2.700 ⚫ 0,00%
  • gmon 1.700 ⚫ 0,00%
  • niis 687 ▼ -0,29%
  • tgas 11.000 ▲ 1,83%
(1. септембар 2016.)
Крај сезоне за шљиву

НИЈЕ ДОБРО НИ КАДА РОДИ

Цена шљиве у региону Шапца пала је са почетних 22 динара за килограм на тренутних 15 динара. Поједини откупљивачи купују шљиву чак и по 12 динара за килограм. Брана шљива са петељком достизала је на почетку сезоне 30 динара. Неуређено тржиште и недостатак прерађивачких капацитета кључни је разлог ниских откупних цена тврди земеник директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
“Када шљива роди и прероди на сцену ступају откупљивачи који обарају цену а произвођачи род претварају у алкохол. Годинама се ово понавља јер још увек српско тржиште је неуређено а наши произвођачи неспремни и неорганизовани. На жалост регистрованих и квалитетних дестилерија је врло мало па се “прерада и продаја“ и даље обавља по домаћинствима и пијацама. Једина је срећа да решење за непродату неоткупљену шљиву постоји. У наредном периоду подизање капацитета за производњу џемова и компота, сушење шљиве и регистровање дестилерија би требало коначно да реши деценијски проблем српског шљиварства“ , наводи Срдановић.
Наша шљива је једна од најквалитетнијих у свету продаје се као сировина уместо да упакована и прерађена на тржиште стиже као полупроизвод или готов производ. Повећање прерађивачких капацитета упослило би више радника у пољопривреди и омогућило екстрапрофит.

Најновији број

10. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa