1. septembar 2016.1. sep 2016.
10. LIKOVNA KOLONIJA „SRBIJA OČIMA RUSKIH SLIKARA“

UMETNIČKI MOSTOVI PRIJATELjSTVA

Od do 16. do 30. avgusta deset slikara iz Rusije i Ukrajine stvaralo je u Šapcu i okolini. Radovi, njih četrdesetak, nastali inspirasani našim podnebljem, tokom prošlog ponedeljka, bili izloženi oku javnosti u Hotelu „Euforia“
Praveći prijateljske veze za ceo život desetak ruskih slikara stvaralo je tokom druge polovine avgusta u Šapcu. Jubilarna 10. Likovna kolonija „Rusija očima ruskih slikara“ iznedrila je četrdesetak radova inspirisanih, kako su i sami rekli, gradom koji se izdvaja posebnošću ljudskog duha i širokog prijateljstva.
- Zadovoljna sam samim prijemom, gostoprimstvom. Sviđaju mi se ljudi. Najviše su nam se svideli srpski krovovi, odnosno pokrivene kuće crepovima. Toga u Rusiji nema ““ rekla je Irina Čipenko iz Čeboksarija.
Ideja i inspiracije bilo je više nego dovoljno. Arhitektura grada, ali i pažnja i ljubav koju je srpski narod iskazivao prema ruskom, bili su dodatan podstrek za sve ono što su preslikali na platno.
- Bilo mi je teško da se opredelim za ono što će se naći na mojim slikama jer svaki kraj je interesantan. Svideli su mi se Sremski Karlovci i Šabac. Čak i neki napušteni domovi imali su svoju lepotu koju smo preneli na naše slike ““ dodala je Nadežda Bulatova iz Jekaterinburga.
Domaćin ove kolonije Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“ i pokrovitelj grad Šabac uručili su Zahvalnice slikarima iz Rusije u želji da se i naredne godine ponovo okupe na istom mestu.
- Prezadovoljni smo ovom kolonijom na kojoj su učestvovali slikari sa akademskim obrazovanjem iz Rusije i Ukrajine. Imponuje i to što su van dogovora uradili više slika od kojih će deo biti prikazan na izložbama u Rusiji. Društvo zjedno sa gradonačelnikom odlučiće kojim će školama pokloniti deo slika, dok će drugi deo biti doniran Humanitarnom udruženju „Ana“ koje će napraviti prodajnu izložbu, a dobijena sredstva proslediti najugroženijima ““ rekao je Slobodan Nikolić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“.
Posredstvom umetnosti mostovi prijateljstva dva bratska naroda učvrstili su se zahvaljujući ovoj Likovnoj koloniji sa koje su umetnici poneli puno lepih uspomena. Između ostalog i najveći utisak o važnosti porodice jer, kako su nam rekli, brižno roditeljstvo i predana ljubav Šapčana prema svojoj deci neprocenjivo je bogatstvo koje krasi ljude u malom gradu na reci Savi.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa