Инфо

Берза

 • aero 704 ▲ 5,86%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • enhl 600 ⚫ 0,00%
 • irtl 465 ▼ -8,82%
 • kmbnpb 880 ▲ 0,92%
 • mtlc 2.015 ▲ 0,60%
 • niis 685 ▲ 0,15%
 • pmli 401 ▼ -4,52%
 • sjpt 174 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • tgas 10.855 ▲ 0,03%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(1. септембар 2016.)
ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Економско оснаживање жена у Србији

У суорганизацији Регионалне привредне коморе Ваљево и Привредне коморе Србије, недавно је у Ваљеву одржана конференција „Економско оснаживање жена у Републици Србији“ посвећена развоју и подстицању женског предузетништва. Конференцију је отворио Петар Николић, извршни потпредседник РПК Ваљево, уз напомену да је једна од првих конференција посвећена женском предузетништву у Републици Србији, управо одржана у организацији Регионалне привредне коморе Ваљево, у Бањи Врујци, 2010. године.
Одржавање конференције подржали су и Град Ваљево, Влада Републике Србије, Привредна комора Србије и Удружење пословних жена Србије, што су у оквиру свечаног отварања истакли Градоначелник Града Ваљева, др Слободан Гвозденовић, проф.др Бранка Драшковић, посебна саветница потпредседнице Владе Републике Србије и Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије.
Потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић, истакао је значај новог коморског система, у складу са новим Законом о привредним коморама, који предвиђа да од 2017. године бројна јавна овлашћења и услуге важне за предузетнике, буду спуштене и на регионални ниво, односно на мрежу регионалних комора широм Србије.
Катарина Јовановић - Обрадовић, помоћница министра привреде, представила је програме подршке у оквиру године предузетништва 2016. и програме подршке развоју женског предузетништва у Републици Србији, а др Сања Поповић-Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, представила је могућности умрежавања жена кроз Европску мрежу предузетништва.
У радном делу конференције, представљена су позитивна искуства и примери добре праксе женског предузетништва са подручја Регионалних привредних комора Ваљево и Краљево. Своја искуства представили су Љубица Марковић, Удружење пословних жена „ЕВЕ“-Ваљево, Горана Танасковић, РПК Краљево - Руководилац организационе јединице Чачак, секретар Удружења „Надежда Петровић“-Чачак, Марија Иванковић Јуришић, „Марија ХандМаде“- Шабац, Љиљана Матковић, Еко-Тим“- Лозница, Марија Игњатовић, „Новитас - Цонсулт“- Шабац, Олга Михајловић, „Хемикал“ - Ваљево и Весна Лазић, Удружење „Анђели чувари“- Ваљево.
Поред примера добре праксе, у оквиру дискусије, разматрани су и бројни проблеми и препреке које отежавају рад жена предузетница, од оних општих, до оних специфичних које се односе на проблематику родне равноправности. Констатовано је да је Влада Републике Србије, у стратешким документима, посебну пажњу посветила женском предузетништву и предвидела подстицајне мере и програме, али још увек не постоји довољно развијена свест о потенцијалу и значају овог ресурса за свеукупни развој нашег друштва. Предузетнице се често суочавају са специфичним изазовима, који им отежавају пословање, а у чијем превазилажењу им је неопходна системска подршка надлежних државних органа и институција.
Конференцији је присуствовало више од сто жена предузетница из целе Србије, представници институција надлежних за развој предузетништва и родну равноправност, представници медија. Постигнут је најважнији циљ конференције, а то је боља информисаност јавног мњења о актуелном стању и перспективама женског предузетништва, мерама које Влада Србије предузима на његовом развоју и подстицању, као и о искуствима, примерима добре праксе, али и проблемима.
(Званична интернет презентација

Најновији број

21. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa