1. septembar 2016.1. sep 2016.
ODRŽANA KONFERENCIJA

Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji

U suorganizaciji Regionalne privredne komore Valjevo i Privredne komore Srbije, nedavno je u Valjevu održana konferencija „Ekonomsko osnaživanje žena u Republici Srbiji“ posvećena razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva. Konferenciju je otvorio Petar Nikolić, izvršni potpredsednik RPK Valjevo, uz napomenu da je jedna od prvih konferencija posvećena ženskom preduzetništvu u Republici Srbiji, upravo održana u organizaciji Regionalne privredne komore Valjevo, u Banji Vrujci, 2010. godine.
Održavanje konferencije podržali su i Grad Valjevo, Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Udruženje poslovnih žena Srbije, što su u okviru svečanog otvaranja istakli Gradonačelnik Grada Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović, prof.dr Branka Drašković, posebna savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, istakao je značaj novog komorskog sistema, u skladu sa novim Zakonom o privrednim komorama, koji predviđa da od 2017. godine brojna javna ovlašćenja i usluge važne za preduzetnike, budu spuštene i na regionalni nivo, odnosno na mrežu regionalnih komora širom Srbije.
Katarina Jovanović - Obradović, pomoćnica ministra privrede, predstavila je programe podrške u okviru godine preduzetništva 2016. i programe podrške razvoju ženskog preduzetništva u Republici Srbiji, a dr Sanja Popović-Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, predstavila je mogućnosti umrežavanja žena kroz Evropsku mrežu preduzetništva.
U radnom delu konferencije, predstavljena su pozitivna iskustva i primeri dobre prakse ženskog preduzetništva sa područja Regionalnih privrednih komora Valjevo i Kraljevo. Svoja iskustva predstavili su Ljubica Marković, Udruženje poslovnih žena „EVE“-Valjevo, Gorana Tanasković, RPK Kraljevo - Rukovodilac organizacione jedinice Čačak, sekretar Udruženja „Nadežda Petrović“-Čačak, Marija Ivanković Jurišić, „Marija HandMade“- Šabac, Ljiljana Matković, Eko-Tim“- Loznica, Marija Ignjatović, „Novitas - Consult“- Šabac, Olga Mihajlović, „Hemikal“ - Valjevo i Vesna Lazić, Udruženje „Anđeli čuvari“- Valjevo.
Pored primera dobre prakse, u okviru diskusije, razmatrani su i brojni problemi i prepreke koje otežavaju rad žena preduzetnica, od onih opštih, do onih specifičnih koje se odnose na problematiku rodne ravnopravnosti. Konstatovano je da je Vlada Republike Srbije, u strateškim dokumentima, posebnu pažnju posvetila ženskom preduzetništvu i predvidela podsticajne mere i programe, ali još uvek ne postoji dovoljno razvijena svest o potencijalu i značaju ovog resursa za sveukupni razvoj našeg društva. Preduzetnice se često suočavaju sa specifičnim izazovima, koji im otežavaju poslovanje, a u čijem prevazilaženju im je neophodna sistemska podrška nadležnih državnih organa i institucija.
Konferenciji je prisustvovalo više od sto žena preduzetnica iz cele Srbije, predstavnici institucija nadležnih za razvoj preduzetništva i rodnu ravnopravnost, predstavnici medija. Postignut je najvažniji cilj konferencije, a to je bolja informisanost javnog mnjenja o aktuelnom stanju i perspektivama ženskog preduzetništva, merama koje Vlada Srbije preduzima na njegovom razvoju i podsticanju, kao i o iskustvima, primerima dobre prakse, ali i problemima.
(Zvanična internet prezentacija

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa