1. septembar 2016.1. sep 2016.
ČLAN GRADSKOG VEĆA DR BRANKO VUJKOVIĆ O NOVOOSNOVANOJ RADNOJ GRUPI U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

POLITICI U ZDRAVSTVU NEMA MESTA

*Želimo zdravstvene ishode u skladu sa ulaganjima
*Infrastruktura, oprema i ljudski resursi - tri glavne teme za razmišljanje
*Za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana neophodna dobra saradnja javnog, privatnog i nevladinog sektora
Kvalitetna zdravstvena zaštita dostupna svima, bez obzira na imovinsko stanje već nekoliko godina u nazad predstavlja ideju vodilju u formiranju zdravstvene politike grada. S tim u vezi, na teritoriji Šapca preko Doma zdravlja osmišljen je niz aktivnosti koje su omogućile velikom broju sugrađana neophodne preglede, ulagano je u obnovu infrastrukture, nabavku opreme, edukaciju zaposlenih.
No, istraživanja renomiranog londonskog magazina „Ekonomist“ pokazalo je da zdravstveni ishodi na nivou cele Srbije nisu u skladu sa ulaganjima, koja s obzirom na trenutno ekonomsko stanje u državi nisu ni malo zanemarljiva. Taj trend je evidentiran i na nivou lokalnih samouprava. U „Ekonomistu“, takođe, ističu da su gorući problemi srpskog zdravstva loša organizacija, korupcija, distribucija kadra i zastarela dijagnostika. Upravo ova studija je bila jedan od razloga za okupljanje stručnjaka iz državnog, lokalnog, privatnog i nevladinog sektora koji se bavi zdravstvenom i socijalnom zaštitom i osnivanje gradske Radne grupe u oblasti zdravstvene zaštite.
Rukovodilac grupe i član Gradskog veća dr Branko Vujković kaže da je Radna grupa osnovana sa gore pomenutim ciljem: zdravstvena zaštita dostupna svima, ali i sa idejom da se podstakne razvoj partnerstva između javnog, privatnog i nevladinog sektora.
-Želimo da budemo korak ispred svih, pa smo u Grupu pozvali i predstavnike privatnog sektora. Obzirom da je socijalna determinanta u fokusu moderne zdravstvene zaštite, ovde su svoje mesto našli i stručnjaci iz oblasti socijalnog delovanja, ali i nevladine organizacije, poput „Karitasa“ sa kojima od ranije imamo dobru saradnju- objašnjava dr Vujković i izražava očekivanje da će već prilikom sledećeg sastanka imati definisane konkretne smernice daljeg delovanja.
-Infrastruktura, nova oprema i ljudski resursi, to su glavne teme za razmišljanje. U skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti tražićemo najbolji model osnaživanja već veoma dobre primarne i unapređenja sekundarne zdravstvene zaštite-kaže dr Branko Vujković.
Bez dobre opreme nema tačne dijagnostike
Prema rečima dr Vujkovića, akutno pitanje šabačkog zdravstva predstavlja nedostatak ili zastarela oprema. Kako navodi, bilo bi lepo da Šabac ima angio salu, ali ako se govori o prioritetima trenutno su to centralna sterilizacija i moderan hirurški blok u kojem stručni šabački hirurzi mogu dobro da rade.
-Mi imamo odlične lekare, ali konstantno postoji problem sa „CT“ dijagnostikom, sa sanitetskim prevozom, operacione sale treba inovirati. Dakle, u ovom trenutku je veliki problem zastarela oprema, dok je vrhunski prioritet rešenje pitanja centralne sterilizacije. Bolnica to pitanje odavno pokušava da reši, a mi smo radi da u tome učestvujemo- navodi dr Vujković.
Saradnja sa republičkim institucijama
-U zdravstvu nema mesta politici. Ja nemam problem da priznam da je ministar Lončar uradio dosta dobrih stvari. Ako prevedemo priču na lokalni nivo, za ostvarenje našeg prvog cilja( kvalitetna zdravstvena zaštita dostupna svima), neophodna je dobra saradnja i sa Opštom bolnicom u Šapcu. Naime, sekundarna zdravstvena zaštita ima puno problema koje ne može sama da prevaziđe, ali može uz pomoć Ministarstva zdravlja koje je osnivač šabačke Opšte bolnice, dok se naša pomoć može ispoljiti kroz razne vidove programskog budžetiranja. Takođe, dosta nam znači što je član radne grupe i direktorka Zavoda za javno zdravlje Šabac, prim. dr Milijana Popović. Zavod je, takođe, republička institucija sa kojom imamo odličnu saradnju, i bez koje Grupa ne bi mogla dobro da funkcioniše jer nam ona, između ostalog, daje i smernice na koji način da umrežimo sve ustanove- objašnjava dr Vujković.
Nevladine organizacije pouzdani partneri
Dr Vujković kaže da je dobra stvar što je privatni sektor počeo da ulazi u sistem, dok taj upliv sada treba da se ostvari i po pitanju dijagnostike. Jedan od ciljeva nove Radne grupe je da zdravstveni ishodi u Šapcu budu u skladu sa ulaganjima, a rukovodilac „tima“ dr Vujković smatra da u njegovom ostvarenju značajnu ulogu imaju i nevladine organizacije.
-Sa „Karitasom“ smo već realizovali jedan projekat koji se odnosio na osobe sa mentalnim smetnjama. Taj program se zvao „Lekar na kućnom pragu“. Nešto slično sa nevladinim udruženjima nam je u planu i za sledeću godinu sa ciljnom grupom među starim i slabo pokretnim osobama-najavljuje dr. Vujković i ostavlja otvorenu mogućnost za saradnju sa svim registrovanim udruženjima pacijenata.
Grad spreman da finansira mlade stručnjake
-Spremni smo da izdvojimo novac za finansiranje volonterskih specijalizacija deficitarnih u Opštoj bolnici Šabac lekarima koji ne rade. To bi moglo da krene već od sledećeg proleća. Preduslov je da Opšta bolnica, do kraja ove godine, izađe sa planom stručnog usavršavanja, i u skladu sa ljudskim resursima unutar ustanove kaže koji stručni kadar nedostaje- ističe dr Vujković.
Formiranje Fonda za lečenje dece od malignih i retkih bolesti
-U Gradsku upravu dolazi veliki broj ljudi da traži pomoć za lečenje. Grad nema sredstava svima da pomogne. Zbog toga planiramo osnivanje Fonda namenjenog lečenju dece od malignih i retkih oboljenja. Fonda u koji će moći da participiraju svi privredni subjekti i građani, dok će obaveza Grada biti da budžetom za narednu godinu izdvoji određeni iznos u te svrhe. Pošto često postoji veliki raskorak između očekivanja i mogućnosti, da bi pomogli onima kojima je u tom trenutku najpotrebnije, građani će morati prvo da apliciraju za sve državne benefite, pa onda sa papirom kojim dokazuje da je iz nekog razloga odbijen dolazi kod nas- objašnjava član Gradskog veća.
T.Trifković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa