1. septembar 2016.1. sep 2016.
U SUSRET BELOSVETSKOM VAŠARU HUMORA I SATIRE

DOĐITE DA SE SMEJEMO ZAJEDNO

Smeh je delotvorno sredstvo protiv sveprisutne apatije, mrzovolje, lošeg raspoloženja, briga i svakodnevice. U Šapcu se u dane „Čivijade“ daje i bez recepta
Tik pred Šabački vašar, kako tradicija nalaže, od 15. do 17. septembra, u Šapcu se održava 48. „Čivijada“ i 9. Čivijaški karneval. Ovogodišnji predsednik Čivijaške republike je poznati karikaturista Marko Somborac, dok organizatori Karnevala očekuju učesnike iz cele Evrope. Procene su da će za vreme trajanja manifestacije u Šapcu biti ostvareno oko 500 noćenja inostranih turista.
- Skoro pet decenija Čivijada raste i razvija se. U međuvremenu ona je postala kulturno-turistička manifestacija, a ove godine izdvajaju se tri izložbe, na tri lokacije, koje neguju Čivijaški duh Šapčana i slikovito prikazuju zašto je Šabac i dalje Čivijaška republika. Čivijada nije samo vreme rezervisano za osmeh, šalu na svoj i tuđi račun, već i manifestacija koja neguje tradiciju, doprinosi razvoju pravih vrednosti - pa je tako, osim izložbe najboljih karikaturista, i ove godine biti priređena izložba fotografija Šapčanina Dragana Petrovića, autentičnog hroničara života grada, ovog puta posvećena reci Savi. Biraju se i najbolji aforizmi, kratke priče, a aforističari će posetiti i decu u školama i održati „Čivijaški čas“. U manifestaciju se uključuje i Udruženje paraplegičara, kreatori sjajnih venecijanskih maski, koji će prirediti svoje „Čivijaško krčkanje“ na Starom gradu. Čivijada i Čivijaški karneval okupljaju veliki broj ljudi iz različitih organizacija, ustanova, udruženja, sa nama su deca iz vrtića, škola, gosti iz celog regiona - dakle, prvi preduslov za dobro druženje je ispunjen.
Ove godine večernji program prvog dana objedinili smo pod nazivom „Nek se točak pokrene“ i održava se na gradskom trgu. A, Čivijaška novotarija je i Kneževina Čivijaluk gde je najavljen program „Šta “˜oće ovaj ološ“, kao čivijaški odgovor na vreme u kojem živimo- najavljuje ispred Turističke organizacije Šapca Tamara Stepandić i dodaje:
- Čivijaše će voditi poznati strip autor i karikaturista Marko Somborac. On, kako kaže, neće mnogo pričati, sve će nam nacrtati, kako bi nam bilo jasnije. Imajući u vidu inflaciju reči i obećanja, možda nam jedan ovakav čivijaški predsednik dobro dođe, a njegove slikovne poruke nastale u proteklom periodu Šapčani će moći da vide na izložbi u Otvorenoj galeriji na gradskom trgu.
Po Stepandićkinim rečima ćerka Čivijade, Čivijaški karneval u Šabac će dovesti prijatelje iz cele bivše Jugoslavije, Italije, Rumunije i prvi put Turske. Kao počasni gosti najavljeni su predstavnici Bugarske. Predviđen je nastup 32 karnevalske trupe iz ukupno 15 zemalja.
-Šabac se na turističkoj mapi Srbije pozicionirao kao destinacija manifestacionog turizma a leto i jesen su turistička sezona za naš grad. Za vreme trajanja Čivijade i Čivijaškog karnevala, procene su da će se u Šapcu ostvariti oko 500 noćenja inostranih turista koji će biti u našem gradu, bilo kao u učesnici programa ili kao posetioci manifestacije. Veliki je broj i onih koji će biti u kategoriji dnevnih posetilaca s obzirom na to da će celodnevno biti u Šapcu, neki od tri čivijaška dana- navodi Tamara.
I za kraj, kako bi nekom ko nikada nije posetio Šabac u vreme “Čivijade“ preporučili ovu manifestaciju?
-Ovogodišnji slogan „Čivija ““ ključ pokreće smeh“ je svojevrsna pozivnica, da dođete da se smejemo zajedno ““ svako može da odabere kome ćete se i čemu smejati. Smeh je delotvorno sredstvo protiv sveprisutne apatije, mrzovolje, lošeg raspoloženja, briga i svakodnevice. U Šapcu se u dane Čivijade daje i bez recepta, a u delotvornost su se uverili brojni gosti i prijatelji Šapca. Čivijaška republika je turistička destinacija za koju vam pasoš ne treba, ali svako treba da zna da je tu na sopstvenu odgovornost. Bez pasoša, sa dobrom voljom, svi su u Šabac dobrodošli!
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa