8. septembar 2016.8. sep 2016.
RAZGOVOR SA MARKOM SOMBORCEM, NOVIM PREDSEDNIKOM “ČIVIJAŠKE REPUBLIKE“

Sramota koliko nam dobro ide

Ovogodišnji predsednik Čivijaške republike, jedan od najpopularnijih strip autora i politički komentator Marko Somborac, za “Glas Podrinja“ govori o planovima za razvoj “čivijašenja“, konstatuje da nam ide bolje nego što se priča, i obećava da će iz Šapca poneti sa sobom sve svoje prinadležnosti, fotelju, službeni auto i šofera.
Prihvatili ste mandat predsednika Čivijaške republike, uskoro ćete se obratiti čivijašima, koja je najvažnija poruka?
-Prihvatio sam, iako mi nije padalo na pamet, jer me je više interesovala funkcija premijera ili što da ne i mandatara, ali kad su već ankete predviđale da sam ubedljivi kandidat, rekoh što da ne. Poruka je da ja jedini imam odobren plan za razvoj čivijašenja, podržan od Svetske banke i MMF-a, imam u planu već 800 investitora, samo da izgradite halu, fabriku, gradonačelnik nek nađe 10.000 evra po radnom mestu, a pelene evo im gratis!
Kažu da “Srbiji nikad nije išlo bolje“... Da li kao budući visoki funkcioner Čivijaške republike delite to uverenje?
-Zapravo je istina da nam je još bolje nego što se priča, ali da se narod ne bi šokirao od tolikog blagostanja, vesti se pažljivo doziraju, stidljivo, kao da nas je sramota koliko nam dobro ide.
Mnogi čivijaški predsednici u Šabac dođu samo po „predsednički mandat“, pa ih više ne vidimo... Hoćete li i Vi zadržati taj običaj?
-Ne samo da ću zadržati, nego ću sa sobom poneti i sve svoje prinadležnosti, fotelju, službeni auto i šofera, pa valjda je red da se kao predsednik ne zlopatim više.
Skoro da nema funkcionera koji nije “oživeo“ u Vašim stripovima“¦ Ima li bojazni da ćete se sada i Vi, kao funkcioner, naći u nečijem stripu,“¦? Kod nekih Vaših junaka pojavljivali su se nezaobilazni rekviziti ““ ogledalce, kuvalo“¦.možda Vaš mandat obeleži “čivija“?
- Ne samo to, nego videli ste da se dešava još nešto, sad oni crtaju mene, pa skroz se obrnula situacija, ah, to su vam prednosti bivstvovanja na funkciji.
U Čivijašku republiku se ulazi bez pasoša, ali “na sopstvenu odgovornost“, kažu organizatori manifestacije“¦ Jeste li spremni na taj rizik?
-Pošto dolazim sa Kesićem, poturiću njega ako se desi neka nezgodna situacija, jer mene dok prepoznaju, ja već pobegoh, a ti Kesiću, zbogom, večno ćemo te se sećati...
Čivija iz knjaževih kola stigla je u pesmu...Od tada Šapčane bije glas da „umeju sa automobilima“.. Imate li neke preventivne mere po tom pitanju?
- Nemojte ljudi ništa pokušavati, pa vašim službenim kolima dolazim.
U Srbiji je, kako smo čuli od premijera, značajno porastao BDP, smanjena je nezaposlenost, biće povećane plate, a prosečna će premašiti 500 evra... Imate li Vi adekvatan odgovor na ovakva obećanja i, šta je Vama preostalo da rešite, ako nam već ide tako dobro?
-Ako više obećanja nema, onda se svi zajedno moramo potruditi da nađemo da nema ipak još negde nešto što treba obećati i ispuniti, jer samo ujedinjeni možemo sve.
M. Musić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa