8. septembar 2016.8. sep 2016.
OD ČETVRTKA DO SUBOTE 48. ČIVIJADA I 9. MEĐUNARODNI ČIVIJAŠKI KARNEVAL

PRAZNIK HUMORA U ŠAPCU

Proglašenje pobednika za najbolji aforizam, satiričnu priču i karikaturu zakazano u Narodnom muzeju u četvrtak u 20 časova
Novi predsednik Čivijaške republike Marko Somborac
Najavljen rekordan broj učesnika na Dečjem karnevalu
Veliki karneval okuplja 31 trupu iz 15 zamalja Evrope
Svi smeštajni kapaciteti u Gradu popunjeni
Tradicionalni praznik humora i satire na daleko poznat kao „Čivijada“ počinje danas po 48. put i traje do subote 17. septembra. Organizatori najavljuju bogat sadržaj, dobar provod i rekordan broj učesnika. Koliko je manifestacija obogaćena od 2009. godine Čivijaškim karnevalom u poslednje vreme dobila na popularnosti svedoči i podatak da su svi seštajni kapaciteti u Gradu ovih dana popunjeni.
Rekordan broj učesnika
Kao i prethodnih nekoliko godina Čivijada počinje Čivijaškim časom u šabačkim osnovnim školama, a od predviđenog sadržaja prvog dana manifestacije organizatori izdvajaju Otvaranje izložbe karikatura i dodelu nagrada pobednicima na Konkursu za najbolji aforizam, karikaturu i satiričnu priču u Narodnom muzeju, Karneval kućnih ljubimaca kao i program „Nek“™ se točak pokrene“.
-Program „Nek“™ se točak pokrene“ je novina. Ideja nam je bila da repliku točka na bini pokrene najstariji Čivijaš i imali smo tu sreću da nađemo čoveka koji baš u četvrtak slavi 95 rođendan. Verujemo da će čika Ljuba Marković sam po sebi biti svojevrsna atrakcija- ističe Raduško Janković koordinator Čivijaškog karnevala i dodaje.
-Za petak je planiran Karneval trudnica i beba za koji se već prijavilo 70 učesnika. Ono čime posebno možemo da se ponosimo je Dečji karneval koji počinje odmah nakon defilea beba, i koji će biti najmnogobrojnije dešavanje ovakvog tipa u Srbiji. Oko 1.200 dece prodefilovaće šabačkim ulicama, a samo prva trupa iz PU „Naše dete“ broji 400 mališana. Odmah nakon njih su mali Lajkovčani koji će preko filmskih hitova pokušati da nam dočaraju 20. vek. U petak veče je izložba Dragana Petrovića u Kulturnom centru pod nazivom „Sava i vreme teku zajedno“, a nakon toga predviđen je mjuzikl Pozorišta na Terazijama „Braća (b)luzeri“ sa Ivanom Mihailovićem i Ivanom Jeftovićem u glavnim ulogama. Subota je vreme za Veliki međunarodni Čivijaški karneval pod čijim okriljem će nastupiti 31 trupa iz 15 evropskih zemalja. Žao nam je što je zbog političkih previranja Turska otkazala svoj dolazak. Primopredaja dužnosti između Zorana Kesića, odlazećeg Čivijaškog premijera i novog predsednika Čivijaške republike Marka Somborca zakazana je za subotu u 21 sat- navodi Janković.
Iskorišćeni turistički potencijali
Od kakvog je značaja Čivijada za turistički život grada Šapca govori i podatak da su narednih dana svi smeštajni kapaciteti u gradu popunjeni. Tokom festivalskih dana Šapčanima će biti predstavljena Turistička zajednica Hercegovine, dok će poseban akcenat biti stavljen na Bazar sa uvenirima.
-Svih 500 kreveta kojima Šabac u ovom trenutku raspolaže su popunjeni inostranim gostima. Biće nam čast da Šapčanima predstavimo Turističku organizaciju Hercegovine i grad Mostar. Kako bi gosti sa sobom poneli deo Šapca, a grad nešto od turizma i zaradio posebnu pažnju ćemo posvetiti bazarskim štandovima sa suvenirima- navela je ispred Turističke organizacije Šapca Tamara Stepandić.
Daj mi masku i pokazaću ti svoje pravo lice
-Moto ovogodišnjeg Karnevala je rečenica poznatog književnika Oskara Vajlda „Daj mi masku i pokazaću ti svoje pravo lice“. Da bi svi posetioci uživali u karnevalskoj magiji kako dolikuje ove godine ćemo deliti flajere sa maskama- istakla je Tamara Stepandić.
Od zvezda satkan
U Školi primenjenih umetnosti u četvrtak u 18 sati će biti otvorena izložba Miloša Simića pod nazivom „Od zvezda satkan“. Prerano preminuo dečak, raskošnog talenta veliki deo svoje kreativnosti nesebično je poklonio Čivijadi i Karnevalu. U znak sećanja na njega od sledeće godine biće ustanovljena i nagrada za mlade talente koja će nositi njegovo ime, dok će na izložbi u Umetničkoj školi govoriti autor i voditelj emisije „Kvadratura kruga“ Branislav Stanković.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa