8. septembar 2016.8. sep 2016.
NALED PROSLAVIO DESETI ROĐENDAN

POKRETAČI REFORMI U DRUŠTVU

Borba protiv sive ekonomije, razvoj elektronske uprave i veći stepen odlučivanja lokalnih samouprava biće osnovni ciljevi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i u narednom periodu, istaknuto je na proslavi desete godišnjice ove organizacije. Dobra saradnja NALED i grada Šapca potvrđena je izborom gradonačelnika Nebojše Zelenovića u članstvo u novom Upravnom odboru ove organizacije
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj proslavila je deseti rođendan prošle srede. Ova organizacija sarađuje sa 248 partnera, koje čine gradovi, opštine, privredni subjekti i nevladin sektor. Koliko je mišljenje NALED važno dokazuje i to što su dva visoko rangirana člana Upravnog odbora ove organizacije u prošlom sazivu, odnevno postali ministri u Vladi Srbije. Branisavu Nedimoviću i Ani Brnabić iskustvo stečeno u NALED-u će značiti i u realizaciji prioriteta u okviru svojih resora.
- Postoje četiri cilja koja ću pokušati da ostvarim kao ministarka lokalne samouprave. To su razvoj elektronske uprave koja mora da postane servis za građane i privredu, implementacija Zakona o opštem upravnom postupku koja će doprineti tome da građani ne lutaju od šaltera do šaltera i brže i jeftinije prolaze kroz sve procedure. Treći zadatak je puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako bi se suzbila siva ekonomija, a četvrti osnivanje Akedemije za javnu upravu, koja treba da obezbedi bolji odnos radnika u ovom sektoru prema građanima. To su ideje za koje sam se zalagala i kao predsednica Upravnog odbora NALED, navela je ministarka državne uprve i lokalne samouprave Ana Brnabić.
Grad Šabac ima veoma dobru saradnju sa NALED, što potvrđuje sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju koji je naš grad dobio pre četiri meseca.
- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj nam je mnogo pomogla, posebno u ispunjavanju uslova za dobijanje sertifikata koji dokazuje da lokalna samouprava ima dobro poslovno okruženje. Kao dokaz, imamo osam novih italijanskih kompanija u našem gradu i veliku japansku investiciju koja treba da se realizuje krajem ovog meseca. Puno dobrih stvari se desilo od momenta kada smo počeli da sarađujemo sa NALED, a saradnja će se nastaviti, na obostrano zadovoljstvo, naglasio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Međusobno uvažavanje potvrđeno je i članstvom Nebojše Zelenovića u novom Upravnom odboru NALED.
- Uvek kada smo sa ljudima iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj osećamo da smo među prijateljima. Saradnja sa NALED je veoma dobra, a potvrđuje je i to što će naš gradonačelnik biti u Upravnom odboru ove organizacije. To može samo da doprinese razvoju grada, što smo mogli videti i na primeru Branislava Nedimovića koji je bio potpredsednik Upravnog odbora NALED dok je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, naveo je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Sjedinjene Američke Države pružaju snažnu podršku NALED, istakao je amasabor Kajl Skat, koji je u neformalnom delu sastanka razgovorao sa gradonačelnikom Šapca i novom ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
- Podržavamo NALED i danas. Veoma smo ponosni na uspehe ove organizacije. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj se dosta puta pokazao kao dragocen partner Vladi Srbije i srpskom narodu. On je šampion u naporima da se transformiše srpska ekonomija, a aktivno radni i na promociji razvoja vaše zemlje, naglasio je Skat.
Na sastanku u Belom dvoru razgovaralo se i o ekonomskim temama. Predsednici opština i gradonačelnici pozdravljaju odluku Vlade Srbije da se odustane od prvobitno planiranih izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Stari predlog podrazumevao je da se umesto 80 odsto poreza na zarade, u budžete gradova i opština vraća svega 50 odsto ovog najznačajnijeg izvornog prihoda lokalnih samouprava. Novo rešenje podrazumeva povraćaj 77 odsto ovih sredstava. Da je stari nacrt Zakona o finansiranju lokalnih samouprava ostao na snazi, gradovi i opštine bi u svojim kasama imali i do četvrtinu manje novca nego danas. U takvim uslovima, na šteti bi bili i privrednici, jer bi lokalne samouprave imale daleko manji interes da stvaraju povoljno poslovno okruženje. Povraćaj dela poreza na zarade je najznačajniji izvor prihoda svakog grada i opštine, te bi drastično smanjenje procenta koji se vraća lokalnim samoupravama proizvelo veoma loše posledice.
- Kabinet premijera bio je otvoren za konstruktivne kritike koje su dolazile od Stalne konferencije gradova i opština, Nacionalni alijansa za lokalni ekonomski razvoj i pojedinih gradova i opština. Predstavnici, pre svega malih lokalinh samouprava, ukazali su da takvo smanjenje prihoda ne mogu podneti, odnosno pretila je opasnost da se pojedine opštine ugase. Pored toga, sve lokalne samouprave bi izgubile volju da kreiraju dobar privredni ambijent, jer ne bi imale dovoljno novca za podsticajne mere. Smatram da je izmenjeni nacrt zakona pobeda Vlade, i to je predlog koji ja mogu da branim pred Skupštinom Srbije, navela je Ana Brnabić.
Grad Šabac želi da sa ministrima u novoj Vladi Srbije razgovara o pitanju finansiranja lokalnih samouprava i njihovom boljem položaju.
- Dobro je što je Ana Brnabić postala ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ona, kao doskorašnja predsednica Upravnog odbora NALED veoma dobro zna sa kakvim problemima se lokalne samouprave susreću. Naš grad nema viška zaposlenih u javnom sektoru, imamo izbalansiran budžet, ali ne bi voleli da ostanemo bez viška novca. Želimo da štedimo, ali očekujemo i da država utvrdi pravila i kriterijume po kojima se finansiraju lokalne samouprave. Dobre lokalne samouprave moraju biti nagrađene kako bi bile još bolje, a onim gradovima i opštinama kojima ne ide dobro, mora se pomoći kako bi bili bolji.To je ozbiljan i mukotrpan proces, ali grad Šabac ima dobre predloge oko kojih se možemo dogovarati sa državom, rekao je gradonačelnik Šapca.
Slično mišljenje ima i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.
- Bio sam jedan od najvećih kritičara prvobitnog nacrta Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Nema ništa od decentralizacije zemlje ako centralizujete prihode. U lokalim samoupravama pulsira život i u njima se vidi pravi napredak kvaliteta života građana, od infrastrukture, do sportskih i kulturnih dešavanja. Raduje me da je trenutni nacrt zakona pretrpeo minimalne izmene u odnosu na staro zakonsko rešenje. Pirot će iduće godine ostati bez 40 miliona dinara u odnosu na ovu godinu, ali to nije veliki iznos kada se zna, da bi, po prvobitnom rešenju, ostali bez skoro 400 miliona dinara. Tamo gde se stvara prihod novac treba i da ostaje, kako bi lokalna samouprava funkcionisala kvalitetno, rekao je Vasić.
Čelnici lokalnih samouprava traže i jasne kriterijume kada je u pitanju transfer državnh sredstava ka pojedinim gradovima i opštinama.
- Praksa koja postoji poslednjih 20 godina je takva da gradovi i opštine koji su kompatibilni sa republičkom vlašću dobijaju više para od namenskih i vanrednih državnih transfera. To treba menjati. Dobra je tendencija uvođenje nestranačkih ličnosti u Vladu Srbije, a nadam se da će se prioriteti u narednom periodu vrednovati samo po kvalitetima projekta, a ne po političkoj podobnosti, istakao je gradonačelnik Pirota.
Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu navela je da će o izmenama drugih delova Zakona o finansiranju lokalnih samouprava razgovarati sa ministrom finansija, ali i sa gradonačelnicima i predsednicima opština, kako bi se delovalo proaktivno, odnosno, kako bi se uspostavio sistem u kom lokalne samouprave mogu da pružaju kvalitetne usluge građanima i privredi.
Prošlonedeljnom prijemu u Belom dvoru prisustvovala je i nekadašnja ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, kao i ambasadorka Francuske Kristin Moro. Pored mnistara poljoprivrede i državne uprave i lokalne samouprave, skupu su prisustvovali i ministri Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Mladen Šarčević i Aleksandar Vulin, mnogobrojni predsednici opština i gradonačelnici, privrednici i članovi nevladinog sektora.
SARADNjA SA JAPANSKIM INVESTITORIMA
Prilikom proslave desetogodišnjice NALED, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović susreo se sa sekretarom japanske ambasade zaduženim za privredu. Tom prilikom, razgovarali su o mogućnostima dalje saradnje sa privrednicima iz Japana i finalizovanju investicije kompanije „Jazaki“ u Šapcu.
- Dobar primer koji smo napravili sa kompanijom „Jazaki“, o čemu govori i finalizacija dogovora oko njihovog poslovanja u našem gradu, dokazuje da u Srbiji postoje odgovorni partneri. Dolazak ovako velike kompanije u Šabac može da ohrabri i druge investitore. Trudićemo se da unapredimo model saradnje sa japanskim privrednicima, kako bi privukli što više privrednika iz ove zemlje u Srbiju. Mi smo pokazali da možemo da se dogovorimo sa investitorima iz Japana i možemo biti primer drugim sredinama, naglasio je gradonačelnik Šapca.
SOFTVER ZA UMREŽAVANjE ŠEST INSTITUCIJA
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je raspisan tender za softver za elektronsku razmenu podataka šest državnih institucija: Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, PIO Fonda, Poreske uprave, MUP, Nacionalne službe za zapošljavanje i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.To u praksi znači, da će primenom tog zakona građani prestati da budu kuriri institucijama i sami prikupljaju podatke za izdavanje dokumenata, jer institucije te podatke već poseduju.
- Očekujem da implementacija Zakona o uprvnom postupku počne 1.juna sledeće godine. U tu svrhu je i inicirana nabavka softvera koji će umrežiti šest institucija. Proces prikupljanja informacija koje su potrebne građanima će tako biti znatno ubrzan i pojednostavljen. Građani će svu dokumentaciju moći da pribave na jednom šalteru. Očekujem i napredak elektronske uprave čije usluge trenutno koristi oko 400. 000 građana. Razvijaćemo nove usluge u ovoj oblasti, poput elektronskih plaćanja preko portala e-uprave i deponovanja elektronskog potpisa, navela je Ana Brnabić.
VAUČERI ZA SEZONSKE RADNIKE
Ministarstvo poljoprivrede ima plan da u narednom periodu, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, reši problem angažovanja sezonskih radnika na poljoprivrednim poslovima. Ideja ministarstava je da i ovi radnici budu osigurani, te da za njihov rad poslodavci uplaćaju poreze i doprinose. Pomoć u rešavanju ovog pitanja ministar poljoprivrede Branislav Nedimović očekuje i od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.
- Planiramo da uvedemo dnevne vaučere za sezonske poslove u oblasti poljoprivrede. Rešeni smo da crnu zonu u ovoj oblasti učinimo barem svetlo sivom. I najmanji pomak u ovom segmentu je od velikog značaja, jer je trenutni poreski prihod od poljoprivrednih sezonskih poslova nula dinara. Ako uspemo da realizujemo ovaj plan, osim ubiranja poreza, pomoći ćemo više od 60. 000 ljudi koji rade kao sezonski radnici, a biće bolje i vlasnicima plantaža, jer neće morati da brinu o, na primer, povredama na radu ovih ljudi, istakao je Nedimović.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa