8. septembar 2016.8. sep 2016.
PARAOLIMPIJSKE IGRE 2016 - RIO DE ŽANEIRO

BRONZA ZA VELIKOG ŠAMPIONA

Olimpijske igre u Riju donele su mnogo uzbuđenja, predstavnik šabačkog kluba doneo je našoj zemlji srebrnu medalju, ali čim je početkom godine, Mitar Palikuća obezbedio plasman na Paraolimpijske igre, znali smo da nas „olimpijska groznica“ neće napuštati ni tokom septembra. U Brazil je otišao kao sedmi igrač sveta, a na dalekom kontinentu pokazao da je u vrhu i na grudima poneo bronzu. Put koji je prešao činilo je šest teških, sjajnih rivala....
ČENG (K. TAJ.) ““ PALIKUĆA (SRB) 3:1 (11:9, 9:11, 11:8, 11:9)
„Usud“ sportova koji se igraju na setove je situacija u kojoj u meču izjednačenih rivala, pobeda jednog može zvučati ubedljivija od realnog odnosa snaga na borilištu. Upravo to se desilo Mitru na startu C grupe (klasa 5). Stonoteniser iz Kineskog Tajpeha odigrao je sjajan meč, kao i Palikuća. U svakom od setova igrao se vrlo neizvestan duel, Srbin je imao prednost u svakom, kao i rival, ali je u tri od četiri više koncentracije u poslednjim trenucima imao Azijat.
PALIKUĆA (SRB) ““ DEPERGOLA (ARG) 3:0 (11:7, 11:2, 11:6)
Palikuća je bio suočen sa imperativom pobede protiv Depergole. Iako je zvanično bio duel drugog kola takmičenja po grupama, ovo je bio, praktično, prvi eliminacioni meč za Šapčanina. Pobednik je obezbeđivao osminu finala, poraženi se opraštao od turnira. Nije lako igrati pod pritiskom, ali je Mitar potpuno nadigrao Depergolu savladavši ga za svega 17 minuta, rutinski. Pobeda za drugi krug.
PALIKUĆA (SRB) ““ KIM (J. KOR.) 3:0 (11:4, 11:3, 11:2)
Noć je bila nemirna jer je uveče, naš stonoteniser saznao da ga u duelu za četvrtfinale čeka svetski vicešampion iz Južne Koreje, Kim Kijung. Trebao je Šapčanin perfektan nastup za trijumf i upravo takav je pružio. Rezultat po setovima govori dovoljno. Apsolutno Kim nije imao rešenje za Palikuću. „Čitao“ je svaki njegov potez srpski reprezentativac i naneo mu jedan od najbržih i najtežih poraza u karijeri.
TOLBA (EGI) ““ PALIKUĆA (SRB) 1:3 (4:11, 6:11, 11:8, 5:11)
U izjavi posle meča sa reprezentativcem Koreje, Palikuća je naglasio da ne želi da stane posle 2 sjajna nastupa. Reči je, samo dan kasnije, pretočio u dela. Nije mnogo znao o šampionu Afrike do meča četvrtfinala POI, ali nije ni bilo potrebe jer je Mitar bio na najvišem nivou. Fantastična dva seta donela su prednost od 2:0, imao je prednost i u trećem periodu, ali je ipak Tolba uspeo da se vrati. Ipak, još jedan fantastičan set šabačkog olimpijca doneo je polufinale.
BAUS (NEM) ““ PALIKUĆA (SRB) 3:0 (11:8, 12:10, 11:5)
Nemački reprezentativac pružio je, možda i najviše na takmičenju do polufinala. Baus i Palikuća odigrali su sjajan duel. Neizvesna dva seta, Nemac je rešio u svoju korist, drugi na razliku. Izgubljen drugi set uticao je na našeg igrača, što se videlo u trećem delu gde je Baus bio bolji i zasluženo slavio.
URHAUG (NOR) ““ PALIKUĆA (SRB) 1:3 (11:4, 12:14, 6:11, 9:11)
Nema psihološki težeg meča od duela za bronzu. Treba biti strašno jak da se prebrodi poraz u polufinalu, da se smogne snage i da budete na nivou. Šta tek reći kada preko puta imate prvog favorita za zlato pre turnira i posle lako izgubljenog prvog seta. Usledio je neverovatan drugi period. Vodio je Norvežanin, Mitar napravio preokret, propustio dve set lopte, spasao prvu Urhauga, a potom iskoristio svoju treću. Šapčanin je briljirao u trećem periodu i za svega šest minuta došao na set od odličja. U četvrtom drama ! Početak iz snova. Palikuća je poveo sa 5:1, ali je potom Skandinavac uzvratio serijom 5:0, došao u prednost. Ubrzo je poveo 8:6. Vraća naš reprezentativac „brejk“ dolazi do 8:8 i 9:9. Dva servisa za Mitra i dva poena donela su veliki rezultat. Pao je veliki rival.
Meč protiv Skandinavca nije bio oproštajni za našeg asa u Riju. Sa pobedničkog postolja sišao je na trening. Završeni su mečevi u pojedinačnoj konkurenciji. Sledi nadmetanje reprezentacija.
SRCE I ŽELjA ZA ČUDO
Alžirski slabovidi trkač Abdelatif Baka, osvojio je zlato u trci na 1.500 metara (kategorija veoma slabovidih), oborio svetski rekord, ali neverovatno u njegovom rezultatu je vreme bolje od šampiona na istoj deonici ovog leta na OI. Brži od letonjeg šampiona bili su i drugoplasirani, trećeplasirani, odnsono četvrtoplasirani atletičar.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa