8. septembar 2016.8. sep 2016.
IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU

DOSITEJEV OBRAČUN SA SOBOM

U okviru Izložbeno-tribinskog programa Kulturnog centra, koji neguje jezičku kulturu, priređena je izložba “Prekretanja. Hale ““ Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića“ autorke mr Dragane Grbić.
- U pitanju je izložba koja govori o studentskim danima Dositeja Obradovića. Namera nam je da mladim ljudima, pre svega učenicima osnovnih i srednjih škola približimo neke teme koje su sastavni deo njihovih programa maternjeg jezika, na drugačiji način, izjavila je Katarina Popović Janković.
Postavka, koja tematizuje životni put Dositeja Obradovića, simbolično počinje motom Lao Cea “Svako putovanje započinje jednim korakom“.
- Pokušala sam da predstavim Dositejev obračun sa samim sobom, jer je on, pre nego što je otišao u veliki svet, boravio neko vreme u manastiru, potpuno izolovan od društvenog života. Proveo je gotovo pet decenija putujući, što je kuriozitet ne samo u našoj kulturi, nego i u evropskim okvirima. U 18. veku, uglavnom se putovalo peške, svaki putnik je merio svoje misli koracima, rekla je autorka.
Izložba akcentuje Hale i Lajpcig, ne samo zbog činjenice da je u tim gradovima Dositej studirao, nego i objavio svoja najznačajnija dela “Život i priključenija“ i “Pisma Haralampiju“. Postavka po prvi put predstavlja arhivski materijal koji je pohranjen u pomenutim gradovima.
“Prekretanja“, koja predstavljaju zajednički projekat Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine “Dositej Obradović“, Šapčani mogu posetiti do 26. septembra.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa