8. septembar 2016.8. sep 2016.
BLISTAV OSMEH

Zdravlje pre svega

Zdravi zubi su veoma važni i za zdravlje organizma u celini. Tako, na primer, parodontitis (upala potpornog zubnog tkiva) može da poveća rizik od arteroskleroze, infarkta i moždanog udara. Hronična žarišta upale u organizmu uvek predstavljaju zdravstveni rizik, koji se ne odnosi samo na mesto koje se nalazi pod upalom.
Naučno je dokazano da parodontitis može da utiče na pojavu dijabetesa i oboljenja disajnih puteva. Takođe može negativno da se odrazi na trudnoću, jer upala povećava opasnost od prevremenog porođaja ili pobačaja. Studije pokazuju da je kod žena koje imaju parodontitis rizik da će roditi pothranjeno dete čak sedam puta veći nego kod drugih žena.
Šupljine u vilicama na mestima gde su nekada bili zubi predstavljaju dodatni problem. Vilični zglobovi su preopterećeni, a samim tim su mogući bolovi u vratu, glavi i licu. Zbog tih šupljina otežana je i nega zuba, a posledica je veći rizik od karijesa i parodontitisa. Pravilna higijena usta i zuba ima presudan značaj za sprečavanje ovih problema.
*Štetne naslage
Bakterijske naslage (plak) treba redovno i detaljno odstranjivati, jer su one odgovorne za bolesti u usnoj šupljini: bez plaka nema ni karijesa ni parodontitisa.
*Pravilno pranje
Pranje zuba je efikasno samo ako primenjujete pravu tehniku. Iskustvo je pokazalo da se najbolji rezultati postižu ako se zubi peru sledećim redosledom: najpre površina kojom se žvaće, zatim spoljašnja i, na kraju, unutrašnja strana zuba.
*Čuvajte desni
Zube uvek perite od crvenog ka belom (to jest, od desni do ruba zuba). Vibraciona tehnika funkcioniše na sledeći način: stavite četkicu pod uglom od 45 stepeni na ivicu desni. Tapkajući blago masirajte ovaj deo da biste opustili desni, a onda nastavite pranje ka rubovima zuba.
*Konac
Veoma je važno detaljno očistiti prostor između zuba, jer se tu najčešće skupljaju bakterije. To možete da uradite pomoću specijalne četkice ili konca.
*Izbegavajte tvrde četkice
Tvrde četkice i paste sa zrncima za temeljno pranje oštećuju zubnu gleđ i desni.
*Flour štiti zube
Pasta bi trebalo da sadrži fluor, jer on jača zube. Osim toga, fluor otežava bakterijama da se skupljaju na površini zuba. Kada završite sa pranjem, nemojte da ispirate pastu, već je samo ispljunite.
*Oprezno sa kiselom hranom
Namirnice i napici koji sadrže kiselinu (agrumi, vino, sirće, limunada, „koka-kola“, voćni sokovi) omekšavaju zube. Zato sačekajte najmanje pola sata pre nego što operete zube, jer će se do tada neutralisati kiseline u ustima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa