8. septembar 2016.8. sep 2016.
OBELEŽEN SVETSKI DAN PRVE POMOĆI

I NAJMLAĐI MOGU DA POMOGNU

Svetski dan prve pomoći obeležava se 11. septembra. Tim povodom Medicinska škola “Dr Andra Jovanović“ zajedno sa Domom zdravlja i Crvenim krstom Šabac izvela je prikaz povreda i stanja u prvoj pomoći i njihovo zbrinjavanje. Prezentovanje su na Trgu šabačkih žrtava izveli učenici ove škole, a poseban akcenat stavljen je na najmlađe sugrađane.
-Dopalo mi se što imam priliku da naučim kako da nekom spasim život, izjavio je Davor Salkić, učenik šestog razreda OŠ “Vuk Karadžić“, dok mu je Sara Petrović, učenica četvrtog razreda Medicinske škole pokazivala kako da pruži prvu pomoć bebi.
-Naučiće da radi KPR na bebi, što znači da je beba bez svesti, disanja i cirkulacije i pokušavamo da je oživimo, objasnila je Sara dok je svoje znanje demonstrirala na gumenoj lutki bebi.
Oko njih su bili i drugi “povređeni“ sa polomljenim nosevima, rukama i drugim veoma realistično prikazanim ozledama.
Direktor Medicinske škole Aleksandar Pajić je naveo da je od 2003. godine prva pomoć obavezan predmet u svim obrazovnim smerovima. Dodaje da ove časove imaju u specijalizovanim, vrhunski opremljenim kabinetima.
-Da se isplati ulaganje u kabinete i nastavu govore rezultati naših učenika koji su na poslednjem republičkom takmičenju zauzeli drugo mesto u pružanju prve pomoći i prvo u realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja. Ovaj dan obeležavamo na jedan prikladan način u saradnji sa Domom zdravlja, Opštom bolnicom Šabac i Crvenim krstom. Mislimo da je ovo dobar način da se učenici osnovnih škola i građani upoznaju sa osnovnim principima prve pomoći i najčešćim povredama koje se dešavaju u realnom životu, rekao je Pajić.
Direktor Doma zdravlja i predsednik Skupštine Crvenog krsta Šabac, prim. dr Miroslav Popović istakao je da sve ustanove koje učestvuju u ovom obeležavanju kao partneri rade na podizanju svesti kod najmlađih sugrađana kako bi prepoznali životnu ugroženost i pružili pomoć.
-Naša misija je obuka najmlađih u predškolskom uzrastu i osnovnim školama da prepoznaju vitalne znake životno ugroženog i pruže prvu pomoć. Neizmernu pomoć u tome imamo od hitne medicinske pomoći koja redovno kontaktira sa vrtićima i predškolskom ustanovom, kao i osnovnim školama, naveo je Popović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa