8. septembar 2016.8. sep 2016.
APOTEKA ŠABAC OSTAJE BEZ LEKOVA

ZA UTAKMICU JEDNAKIH PRAVILA

Prepolovljeni prihodi zbog nelojalne konkurencije. Plata kasni, a ugrožene i ostale prinadležnosti trenutno 94 zaposlenih. Podmiruju 40 odsto potreba građana Šapca
Prema rečima direktorke Apoteka “Šabac“ Maje Ignjatović, njihovih 19 objekata u opštinama Šabac, Bogatić, Vladimirci i Koceljeva našli su se u veoma nezavidnom položaju zbog neizjednačenih uslova rada državne i privatne prakse u farmaceutskom sektoru rada. Naime njihovi dugovi prema dobavljačima lekova dostižu velike razmere, količina lekova u apotekama se vrtoglavo smanjuje, a u isplati ličnih dohodaka zaposlenima i ostalih prinadležnosti imaju mnogo problema.
Sve to je rezultat, reklo bi se maćehijskog odnosa države prema ovim ustanovama i nejednakog zakonskog položaja u odnosu na privatne apoteke.
- Primena javnih nabavki u državnim apotekama onemogućava nas da brže reagujemo. Privatne apoteke shodno Zakonu to ne moraju da rade. Tako smo državnim propisima stavljeni u neravnopravan položaj. S druge strane, znamo da svaki pacijent ima jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Postavlja se i realno pitanje ekonomske opravdanosti formiranja apoteka u manjim sredinama, što smo mi opet državnim rešenjima prinuđeni da radimo, kaže Ignjatovićeva.
Njeno mišljenje je da treba napraviti novi plan mreže apoteka, jer to poznaje svaki organizovani zdravstveni sistem u šta bi bilo dobro da se uvrste i privatni apotekari.
U svakom slučaju kaže da bi reforma zdravstvenog sistema trebalo da inicira i nužne promene u radu farmaceuta, jer su na postojeći način stavljeni u neravnopravan položaj. To ne znači da su protiv tržišnih uslova privređivanja ali za jednaka pravila u takvoj utakmici.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa