8. septembar 2016.8. sep 2016.

ŠABAČKI PONTONIRI OPRAVDALI OČEKIVANjA

Međunarodne vojne igre prilika za dokazivanje spremnosti i obučenosti, razmenu iskustava i stvaranju prijateljstva među pripadnicima raznih oružanih snaga. Na igrama u Rusiji prvi put učestvovali i pontoniri iz Šapca kao predstavnici Vojske Srbije, na čelu sa komandantom potpukovnikom Sinišom Marinkovićem. U ukupnom plasmanu na igrama Šapčani treći, odmah iza Rusa i Kineza. Dobijene diplome i pohvale za uspešno učešće na igrama
Međunarodno takmičenje pontonirskih jedinica, na vežbi “otvorena voda“, održano je u Rusiji na reci Oka od 30. jula do 13. avgusta 2016. godine, u ruskom gradu Muromu, u okviru Međunarodnih vojnih igara.
Na ovim vojnim igrama učestvovalo je više od 3.000 vojnika, kontigent vojnika iz Srbije brojao je 129 vojnika i starešina, od kojih stotinu je bilo iz Šapca.
Na igrama je učestvovalo 121 tim iz 19 država, koje su predstavljale Evropu, Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku. Ovo je prvo međunarodno takmičenje na kome su učestvovali pontoniri iz Šapca. Komandant vojnog kontigenta iz Srbije bio je pukovnik Dragan Bojić, zamenik komandanta Rečne flotile, inače Lozničanin i više godina službovao u Šapcu.
Komandant šabačkih pontonira bio je potpukovnik Siniša Marinković, koji je veoma ponosan na svoje pontonire, na njihovu stručnu osposobljenost i zalaganje na igrama. Sa četom je komandovao major Branko Popović.
Šabački pontoniri, predstavljajući Vojsku Srbije na ovim igrama, pokazali su svu stručnost, veštinu, snalažljivost u rukovanju sa plovnim sredstvima na neuređenim vodenim preprekama, kao i hrabrost koja je u ovakvim prilikama neophodna. Velika ruska reka Oka baš je bila prilika da se Šapčani iskažu u svim vojnim elementima.
U igrama, u pontonirskim disciplinama, Šapčani su odmeravali snage sa pripadnicima oružanih snaga Rusije i Kine. Na igrama, pored ostalih, bila je i disciplina sport. Šapčani su i ovde pokazali da su i ovde vredni poštovanja. U ukupnom plasmanu zauzeli su drugo mesto. U malom fudbalu desetar Rajko Vujković proglašen je za najboljeg fudbalera.
Po završetku vežbe pripadnici Vojske Srbije dobili su dve diplome ““ za najbolju posadu remorkera u kojoj su bili desetari Aleksandar Rončev i Darko Naumov. I takođe, najbolja posada amfibijskih transportera u sastavu: vodnik Siniša Jovanović i desetari Milan Marković i Bojan Šujić.
Tokom takmičenja šabački pontoniri u praktičnim disciplinama postizali su i bolja vremena u izvršavanju pojedinih radnji od planiranih, pa i bolja vremena od prošlogodišnjeg pobednika ovih igara.
Od organizatora, na svečanom zatvaranju igara u Moskvi, kontigent pripadnika VS je pohvaljen kao vrlo organizovana, i stručno osposobljena jedinica. Za sve to dobili su dve diplome za osvojeno drugo i treće mesto, Plaketu ruskih inžinjeraca i umetničku fotografiju kineske armije.
S.Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa