8. septembar 2016.8. sep 2016.
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

ZAČINSKO BILjE SRBIJE

Nakon serije tekstova strukovnog menadžera gastronomije Lazara Prstojevića o svetskim kuhinjama, u narednim brojevima “Glasa Podrinja“ vam donosi priče o začinskom bilju Srbije
MIROĐIJA, KOPAR
Poreklom je i odomaćena je mahom na severnoj hemisveri naše planete. Bliže određenje bi bilo južna Evropa i severna Afrika. Mirođiju pominju još pre 5.000 godina egipatski lekari, a kao medicinska biljka bila je poznata i starim Grcima i Rimljanima. Od srednjeg veka poznata je i u severnoj Evropi.
Opis: Jednogodišnja biljka, tankog i vretenastog korena. Cela biljka prijatno, miriše. Stabljika je uspravna, tanko izbrazdana, gola. Listovi su 3-4 puta perasto izdeljeni na linearne, končaste režnjeve. Cvetni štitovi su veliki, prečnika 15 cm, sa 30-50 golih zrakova. Cvetovi su sitni, žuti. Plod je jajast, 3-5 mm, okružen širokim, krilatim obodom. Orašica ima 5 rebara: tri kobiličasta, a dva bočna su u obliku krila. Cveta u julu i avgustu.
Stanište: Gaji se, ponekad je divlja.
Rasprostranjenost: Rasprostranjena je.
Koristi se: Zreo plod, mladi delovi izdanka u cvetu.
Berba: Listovi i mladi izdanci beru se neposredno pred otvaranje cvetova. Plodovi se otresaju sa štitova krajem leta.
Upotreba u kuhinji. Plodovi su prilično gorki i ljuskasti, veoma aromatični, poput kima. Listovi su slabije arome, manje ljuti, a ukusom više podsećaju na anis. Sveži, iseckani listovi dodaju se salati od krastavca ili paradajzu, jelima od kelja, slatkog i kiselog kupusa, varivima od boranije i graška. Upotrebljava se kao začin za jela od kravljeg sira, dodaju se maslacu, majonezu i sosovima. Delikatni su u sosu od krastavca, jogurtu i kiselom mleku. Sos od mirođije priprema se uz jela od rečne i morske ribe, uz ovčetinu, kotlete, kuvanu govedinu. Losos kuvan u mirođiji jedan je od najboljih skandinavskih specijaliteta. Listove treba dodati jelu neposredno pred završetak kuvanja, jer samo tako će dati očekivanu aromu. Jer se dugim kuvanjem gubi ukus. Seme mirođije, štitovi sa nezrelim plodovima, cvasti, a i cele biljke koriste se za kišeljenje krastavaca u turšiji.
Upotreba kao narodni lek. Mirođijina voda se vekovima koristi kao sredstvo protiv grčeva kod beba. Priprema se tako što se kašičica samlevenog semena namače više sati u toploj vodi, a zatim se rastvor ocedi i zasladi medom. Odraslima se daje kašika, a deci kašičica ove tečnosti. Ovo piće takođe podstiče apetit, a potpomaže i nadolaženje mleka kod dojilja. Seme mirođije se ponekad žvaće kao digestiv.
Dobijanje etarskog ulja i primena. Destilacijom pomoću vodene pare iz zrelih zdrobljenih plodova dobija se do 4% etarskog ulja, koje je umereni sedativ i aromatik. Dobar je digestiv i otklanja nadimanja.
Fileti morskog lista sa mirođijom
- 6 kašika putera
- 1 kašika seckane mirođije
- 1 kašika seckane nane
- 1 kašika seckane
krbuljice
- nekoliko listova iseckanih estragona
- 4 velika fileta
morskog lista
- 1 šolja prezli
- 2 kašike ulja
- so i biber po potrebi
Skloniti sa vatre istopljeni puter i u njega staviti začinske trave. Svaki pojedinačni filet morskog lista potopiti u ovu smesu, a zatim ga obložiti prezlama, pomešanim sa solju i biberom. Pržiti na ulju i servirati sa zelenom salatom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa