8. septembar 2016.8. sep 2016.
DRUGI SAJAM ORGANSKE HRANE U ŠAPCU

UKUS PRIRODE

Proteklog četvrtka, u Pešačkoj zoni u Šapcu, održan je drugi Sajam organske hrane. Petnaest sertifikovanih proizvođača, uglavnom iz Vojvodine, s obzirom da Novi Sad stimuliše ovu granu poljoprivrede, izložilo je svoje proizvode.
- Grad Novi Sad nas pomaže, imamo subvencije za sertifikaciju i za nabavku semena. Ja sam pre pet godina počeo da radim potočarku, koja je jedna od najhranjivijih biljaka, ima sve minerale i vitamine koji su potrebni našem organizmu. Poručujem Šapčanima da se uključe u organsku proizvodnju, koja jeste zahtevnija i iziskuje više fizičkog rada, ali je mnogo lakše prodati proizvode i to po znatno većoj ceni, kaže Dejan Lekić iz Čeneja, pored Novog Sada.
Pored voća, povrća, meda, žitarica, lekovitog i začinskog bilja, Šapčani su imali priliku da probaju i kupe nesvakidašnje organske proizvode kao što je meksički krastavac, fizalis i azijski miks.
- Aroniju sam počeo da uzgajam pre četiri godine. Posađeno je 50 ari, 1.150 stabala u Mačvanskom Pričinoviću. Rezultati su dobri, ali je problem plasman. Zato smo odlučili da svu našu proizvodnju preradimo u sok i druge proizvode. Otkupa nema, snalazimo se sami po sajmovima i pijacima u Beogradu i Novom Sadu, kaže Dragan Bajić iz Šapca.
Prema rečima Ilije Travara iz Beograda, naše tržište organske hrane je sve bolje - Imam imanje od pet hektara, od kojih dva pod zasadom. Proizvodim voće i povrće u podnožju planine Rtanj. Srbija ima kvalitetnu zemlju, možda najkvalitetniju u Evropi, vodu, idealnu klimu, samo bi trebalo da se probudimo, da se narod osvesti, zaključuje Travar.
Sajam organske hrane u Šapcu organizovali su Pokret za Šabac Zeleni Srbije i Evropski centar za ekologiju, uz podršku Turističke organizacije Šapca.
- Postojeći proizvođači organske hrane ne mogu da podmire tržišnu potražnju, a mogućnost zarade je velika, što bi trebalo da bude osnovni razlog prelaska na organsku poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, organski proizvodi predstavljaju barijeru ulasku GMO na teritoriju naše zemlje. Predlažemo da se na pijacama odvoji poseban prodajni prostor za sertifikovane organske proizvođače koji neće plaćati godišnju zakupninu i dnevnu pijačarinu, da se proverava sadržaj hemijskih supstanci u voću, povrću, žitaricama, medu, lekovitom i začinskom bilju koje ulazi u prodajni prostor zelenih pijaca i da grad Šabac subvencioniše organske proizvođače tako što će snositi troškove sertifikacije i semenskog materijala, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Poznato je da organski proizvodi imaju povećan sadržaj minerala i vitamina, kao i omega-3-masnih kiselina i antioksidanasa, a ne sadrže pesticide, teške metale, aditive i lekove, koji se u velikoj količini nalaze u namirnicima dobijenim konvencionalnim načinom proizvodnje.
Sudeći po zainteresovanosti naših sugrađana za organske proizvode na Sajmu, u Šapcu je sazrelo vreme za ukus prirode.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa