8. septembar 2016.8. sep 2016.
DELEGACIJA UJEDINjENIH NACIJA POSETILA HEMOFARM

SVETAO PRIMER ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Prošle srede predstavnici Agencije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu posetili su šabački “Hemofarm“. Delegacija UN je želela da vidi jedino postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u gradu, koje ima ova fabrika. Neposredno pre toga gosti iz inostranstva su sa predstavnicima grada obišli postrojenje “Zorke“ koje se nalazi preko puta “Hemofarma“ i godinama ne radi.
-Naišli smo na visok nivo zagađenja na napuštenoj lokaciji preko puta. Sa druge strane se nalazi pozitivan primer i želeli smo da pokažemo da privatni sektor može da doprinese državnom i pokaže kako se rešavaju problemi. Napuštene javne lokacije ništa ne proizvode, a predstavljaju ekološki problem. Ovde smo imali priliku da vidimo tamnu stranu i svetlu stranu, jednu pored druge. “Hemofarm“ možemo da istaknemo kao pozitivna primer koji ulaže mnogo da reši pitanja ekoloških problema, rekao je Pjer Karlo Sandei, projekt menadžer Agencije UN za životnu sredinu.
Direktor šabačkog “Hemofarma“ Dragan Tošić istakao je da svaka ovakva poseta dosta znači, pogotovu zato što su obe strane teže još većem poboljšanju uslova. Naveo je da je ova firma davno prepoznala potrebu da u unapređuje svoje poslovanje u svim aspektima.

-Kada je zaštita životne sredine u pitanju “Hemofarm“ je značajno ispred ostalih privrednih subjekata. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uradili smo i pustili u rad prošle godine. Tome je predstojao dugogodišnji rad na pronalaženju adekvatne tehnologije. Vodimo računa o svim aspektima zaštite životne sredine, od otpadnih voda, vazduha, do opasnog farmaceutskog otpada i svuda tu smo postigli značajne rezultate, rekao je Tošić.
Prema njegovim rečima, “Hemofarm“ ima dobru saradnju sa gradskim institucijama, a pouzdan su partner i državi. Tošić je istakao da poslovi na zaštiti životne sredine nisu završeni.
-Ličnim primerom pokazujemo kako se brine o životnoj sredini i želimo da širimo svest o tome, da bismo ovu planetu sačuvali za buduće generacije. Dosta ulažemo u ovu oblast i tu ne pravimo kompromise nego se trudimo da uštedimo na drugim mestima, naveo je Tošić.
Kako navode u “Hemofarmu“, njihov pogon za prečišćavanje otpadnih voda ispunjava najstrože ekološke kriterijume i jedini je takve vrste u Srbiji. Prema oceni relevantne ustanove pri Svetskoj banci “Hemofarm“ je po energetskoj efikasnosti među 20 najboljih fabrika u svetu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa