4. novembar 2010.4. nov 2010.
DR MARKO A. MARKOVIĆ

SVET IZVAN SVETA - JAPAN

Prošlog petka u svečanoj sali Šabačke gimnazije održana je promocija knjige koja je na trenutak spojila dve kulture ““ japansku i srpsku
Rođen u pitomini posavotamnave daleke 1934. godine, u danu pogibije kralja Aleksandra, u selu Mrovska, dr Marko A. Marković, nije mogao ni da zamisli dokle će mu se proširiti vidici sveta. U susednom selu Kaoni završava osnovnu školu. Gimnaziju završava u Šapcu, gde i živi od 1945. godine. Medicinski fakultet, kao i specijalizaciju pedrijatrije, završio je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta gde je magistrirao i doktorirao.
Uz neprekidan rad kao dečijeg lekara i psihoterapeuta, teče i nastavnički rad u renomiranoj Medicinskoj školi u Šapcu čitavih trideset osam godina. Istovremeno radi i kao profesor Pedagoške akademije, a potom i Više škole za obrazovanje vaspitača u Šapcu.
Dobitnik je „Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije“, kao i „Zlatnog znaka planinara Srbije“. Za doprinos povećanju ugleda lekarske profesijie dobija povelju i nagradu „Laza K. Lazarević“. Spisak od sto petnaest stručnih i originalnih naučnih radova, koji su štampani u zbornicima i časopisima, upotpunjen je i velikom gramofonskom pločom „Detinjstvo deci“. Osnivač je i ambulante za psihoterapiju. Član je brojnih Upravnih odbora ili Predsedništava Selekcija SLD ili SLDJ. Aktivan je učesnik Svetskih kongresa socijalne psihijatrije: Opatija, Lisabon (Portugalija) i Osaka (Japan). Na dan petog juna 1990. godine u samom sedištu SZO u Ženevi promoviše Šabac u „Zdrave gradove sveta“. Ovim je Šabac jedinstven grad u Srbiji sa ovim privilegovanim statusom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa