8. septembar 2016.8. sep 2016.
POGLED SLOBODANA JEREMIĆA, VLASNIKA VILE KEDAR NA UGROŽENOST ZLATIBORSKIH ŠUMA

CRNI DANI BELIH BOROVA

Jedinstvena atrakcija za mnogobrojne turiste koji su posetili Zlatibor, vila “Kedar“, po rečima njenog vlasnika, Slobodana Jeremića, bivšeg pilota JNA i poslanika u Skupštini Srbije, na volšeban način ostala je bez jedinog stabla po kome je dobila ime. Kedar u većem broju raste na Alpima.
Pažljiv pregled mesta u delu Zlatibora koji zovu Palisad, bio je dovoljan da od nekada jedinog stabla (na ovoj planini) “svetog drveta-Kedar“ po kome je i bivše radničko odmaralište, promenom vlasništva dobilo ime, danas uočimo samo panj. Kažu da se ovo nesvakidašnje drvo, od koga su napravljeni ikonostasi više hilandarskih manastira, osušilo, te su u šumskom gazdinstvu bili prinuđeni da ga poseku.
- Pored ovoga problem je velika i rekao bih nekontrolisana seča stoletnih stabala, radi izgradnje luksuznih, velelepnih objekata. Tako su se na udaru, drvoseča našli najčešće crni ali i beli borovi, karakteristični za ovaj kraj. Gotovo preko noći “nikli“ su ogromni soliteri, neprimereni planinskom turizmu, kaže Jeremić.
Njegovo je mišljenje da je svojevrsna trka za profitom, prosto unakazila našu vrhunsku planinsku lepoticu, koja je i proteklog leta, mimo svega bila izuzetno primamljivo letovalište za mnoge goste. Turisti su imali prilike da posete interesantne destinacije u neposrednoj blizini Zlatibora, a ukupan promet znatno je povećan akcijom Ministarstva o uvođenju vaučera za letovanje.
- Zlatiboru nedostaju sadržaji rekreativne prirode. Nedostaje više igrališta, a gotovo sve je skoncentrisano u samom centru, dodaje naš sagovornik, apostrofirajući veliku seču stabala.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa