Инфо

(8. септембар 2016.)
ПОГЛЕД СЛОБОДАНА ЈЕРЕМИЋА, ВЛАСНИКА ВИЛЕ КЕДАР НА УГРОЖЕНОСТ ЗЛАТИБОРСКИХ ШУМА

ЦРНИ ДАНИ БЕЛИХ БОРОВА

Јединствена атракција за многобројне туристе који су посетили Златибор, вила “Кедар“, по речима њеног власника, Слободана Јеремића, бившег пилота ЈНА и посланика у Скупштини Србије, на волшебан начин остала је без јединог стабла по коме је добила име. Кедар у већем броју расте на Алпима.
Пажљив преглед места у делу Златибора који зову Палисад, био је довољан да од некада јединог стабла (на овој планини) “светог дрвета-Кедар“ по коме је и бивше радничко одмаралиште, променом власништва добило име, данас уочимо само пањ. Кажу да се ово несвакидашње дрво, од кога су направљени иконостаси више хиландарских манастира, осушило, те су у шумском газдинству били принуђени да га посеку.
- Поред овога проблем је велика и рекао бих неконтролисана сеча столетних стабала, ради изградње луксузних, велелепних објеката. Тако су се на удару, дрвосеча нашли најчешће црни али и бели борови, карактеристични за овај крај. Готово преко ноћи “никли“ су огромни солитери, непримерени планинском туризму, каже Јеремић.
Његово је мишљење да је својеврсна трка за профитом, просто унаказила нашу врхунску планинску лепотицу, која је и протеклог лета, мимо свега била изузетно примамљиво летовалиште за многе госте. Туристи су имали прилике да посете интересантне дестинације у непосредној близини Златибора, а укупан промет знатно је повећан акцијом Министарства о увођењу ваучера за летовање.
- Златибору недостају садржаји рекреативне природе. Недостаје више игралишта, а готово све је сконцентрисано у самом центру, додаје наш саговорник, апострофирајући велику сечу стабала.
Љ.Ђ.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa