15. septembar 2016.15. sep 2016.
IZLOŽBA DRAGUTINA PETROVIĆA U KULTURNOM CENTRU

HRONIČAR NAŠEG VREMENA

U okviru Čivijade, a u organizaciji TOŠ, u Kulturnom centru je otvorena izložba šabačkog fotografa Dragutina Dragana Petrovića Postavku pod nazivom “Sava i vreme teku zajedno“, otvorili su Nemanja Pajić, predsednik Organizacionog odbora Čivijade, Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra i autor.
- Reka Sava je sinonim za Šabac. To je jedna priča koja nikad do kraja nije ispričana, a koja je uvek prisutna. Dragan je čovek koji ima poseban, svoj način na koji predstavlja reku i grad koje voli. On je hroničar našeg vremena, čuva ono što mi ponekad i zaboravimo, istakao je Pajić.
Izložba počinje crtežima i kartama od 1700. godine koje prikazuju Šabačku tvrđavu, Stari grad koji je danas gradska plaža.
- Mnogi ne znaju da je prostor Starog grada i čitav prostor bivše kasarne arheološki lokalitet. Tvrđava je samo jedan deo Starog grada. Vršena su iskopavanja, ali površno. Kad se kopao temelj za hotel, pronađeni su ostaci hamama, ali su iskopavanja prekinuta da bi što pre završili hotel. To je bilo pre četrdeset godina. Danas je to zgrada MUP.
Drugi deo izložbe čine Petrovićevi radovi, način na koji vidi Savu, čiji je zaljubljenik.
- Za mene ne postoji nevreme kad je u pitanju odlazak na Savu, dodaje fotograf koji se ovim zanatom bavi od svoje petnaeste, ravno pedeset i osam godina.
Prema rečima direktorke Kulturnog centra Sonje Petrović Jagić, Dragutin Petrović je jedan od najznačajnijih šabačkih fotografa od Riste Marjanovića do danas. Njegova ljubav prema Šapcu, istoriji, tradiciji, arhitekturi pokazuje da ozbiljan rad i proučavanje mogu dovesti do značajnih rezultata kao što je ova izložba.
Na postavci se nalaze i fotografije iz starih porodičnih albuma, iz dvadesetih i tridesetih godina proteklog veka, posleratnih i drugih. Ima i kurioziteta. Na jednoj fotografiji su Nemci u vreme Drugog svetskog rata kako osposobljavaju srušeni most. Ima i snimaka iz Velikog rata na kojima se vidi kako Austro-Ugari prelaze preko pontonskog mosta u Šabac i pljačkaju ga, pre razaranja.
Kao da smo ukleti, trebali smo grad podići na lepšem mestu i još bliže reci. Mnogo se stvari promenilo tokom vekova, samo je jedna ostala ista. Od centra Šapca do starog vojnog utvrđenja udaljenost je jedan kilometar, razdvaja nas odbrambeni pojas koji su Turci kopali. Primaknimo Šabac Savi ili pokušajmo obrnuto.
Autor izložbe, Dragutin Petrović
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa