15. septembar 2016.15. sep 2016.
Kod školskog stomatologa

ZDRAVLjE I LEPOTA

Pravilno pranje zuba treba da bude nežno i da traje najmanje par minuta. Četkica treba da se menja svaka tri meseca
Posetili smo stomatološku službu u Osnovnoj školi „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju i zatekli dr Maju Polić i Milanku Ostojić u redovnom sistematskom pregledu učenika trećeg razreda. Deca su bila dobro raspoložena jer su već dolazila u predškolskom uzrastu i prvom razredu, a naredni pregledi se obavljaju u petom i osmom razredu.
Redovni pregledi služe da se konstatuje stanje zuba kod učenika i odrede dalji pravci delovanja. Poslednjih godina se povećao broj dece koja iz korektivnih razloga nose ortodonsku protezu. Zahvaljujući nezaustavljivom razvoju novih tehnologija fiksne proteze su postale i modni detalj jer dolaze u raznim veličinama, bojama i oblicima prilagođenih svima.
Od doktorke Maje Polić saznajemo da zaposleni u ovoj službi i u predškolskim ustanovama redovno organizuju predavanja kako bi decu upoznali sa radom stomatološke službe u koju kasnije dolaze na prvi pregled.
- Deca obožavaju da razgledaju našu opremu i instrumente. Koriste svaku priliku da se „provozaju“ na stolici što je dobro jer se lakše i brže opuste. Teško mi pada što se oralna higijena i pranje zuba olako shvataju. Deci stalno govorimo da se gornji zubi pravilno peru „kako kiša pada“, a donji „kako trava raste“. Desni se masiraju blagim kružnim potezima četkicom jer nije reč o cipeli koja se četka. Ne treba biti previše energičan pri pranju zuba jer može doći do povređivanja desni koje se povlače - ističe doktorka Polić.
Pravilno pranje zuba treba da bude nežno i da traje najmanje dva do tri minuta. Četkica treba da se menja na svaka tri meseca, pranje četkicom je više mehaničko, dok pasta isključivo predstavlja higijensko sredstvo. Iz stomatološke službe osnovne škole u Krupnju poručuju da: „Uveče treba prati zube zbog zdravlja, a ujutru zbog lepote“.
D. Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa