15. septembar 2016.15. sep 2016.
21. SEPTEMBAR 1919. GODINE

OSTVARENjE SNA

FK „MAČVA“ ““ FK SSK (SM) 2:4
Teren u Kasarskom polju. Gledalaca: 2.000
MAČVA: Dragi Šumanac (Ćopa Mitrović), Dane Nikolić, Mile Šijaković, Baća Nikolić, Sergej Jernjev, Dragoslav Vasić, Ljuba Vojić, Prćko Nikolić, Nina Nikolić (kap), Žuti Nikolić, Nikola Topalović.
Juče, na Malu Gospojinu, bilo je tačno 97 godina od prve utakmice koju je odigrala šabačka „Mačva“. Proleća 1919. godine, osnovan je ovdašnji klub, a posle nekoliko meseci, dogovoren je meč sa sportskim, starijim prijateljima iz obližnje nam Mitrovice. Teren u Prekom Šoru danima pre praznika je obeležavan, obližnji ugostitelji rado su davali stolice za navijače. Od ranog jutra, po „varoši“ oglašavali da novi tim igra prvu utakmicu. Pričalo se u kafanama, na ulicama o utakmici, a tradicionalni Vašar doveo je u grad mnoge putnike namernike. Entuzijazam se osećao na svakom koraku, fudbal je bio glavna tema, a putevi su vodili na Kasarsko polje. Prvi put od osnivanja Vašara, nije bio u centru pažnje grada tog 21. septembra.
Mačvu su predstavljali mladi momci, drugovi i poznanici većine prisutnih (zato smo, predstavljajući sastav, odlučili da uz prezime pišemo nadimak jer po njima su pionire fudbala u našem gradu pamtili i priču o ovim entuzijastima prenosili sa generacije na generaciju). Ne može se govoriti o nastupu u dresovima kluba jer istih nije bilo. Naši fudbaleri nastupili su u svojoj opremi, uglavnom u belim košuljama.
Utakmica je bila brza, poletna, nekako se i ona uklopila u sveukupnu atmosferu u Šapcu. Beše mnogo i golova, ali iskusniji i kvalitetniji gosti, znali su da iskoriste svoje prednosti i pobede 4:2.
Osmeha, aplauza i radosti bilo je tokom celog meča, a aplauzima i povicima podrške ispraćeni su i domaći i gosti posle poslednjeg zvižduka. Jedva se čekao naredni meč. Niko nije sumnjao da slede dani i godine fudbalske radosti...
IME I TEREN
Upravo jedan od igrača koji su igrali prvi meč u istoriji, Dane Nikolić, bio je „kum“ imena „Mačva“. U mnoštvu predloga, na osnivačkoj skupštini, prihvaćen je baš njegov jer je ime ovog područja bilo poznato širom novoosnovane Kraljevine.
Prvi meč, Šapčani su odigrali na Kasarskom polju, a ove godine, klub obeležava i 90 godina od selidbe na teren koji klub i danas koristi.
D.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa