4. novembar 2010.4. nov 2010.
NA TRŽIŠTU I DALjE NEMA DOVOLjNO MLEKA

MANjAK STOKE

Tokom godina tranzicije mnoge farme su propale, a nove stradaju pod teretom kredita. Svake godine broj krava se smanji za 100 hiljada. Iako pijemo skoro najmanje količine mleka u Evropi, na tržištu ove značajne namirnice nema dovoljno i kada bi počeli ozbiljnije da se brinemo o stočnom fondu, stanje se u skorije vreme neće promeniti
Goran Vasić iz Maova isporučuje dnevno od 650 do 700 litara mleka šabačkoj “Mlekari“. Ima 37 krava i 15 junica i jedan je od retkih proizvođača koji povećava broj grla u ovo vreme kada mnogi, zbog nerentabilnosti, uništavaju stada. Zato je zanimljivo kako on pronalazi računicu u proizvodnji mleka.
Tvrdoglav sam ko mazga, pa se zato borim sa vetrenjačama. Svo znanje i snagu sam upotrebio da bih opstao u poslu i još da zaradim. Teško je i ne znam koliko dugo ću da odolevam ovim nedaćama. Moja je sreća što sam sve finansirao sopstvenim novcem i što nemam ni dinara kredita. Da sam pozajmljivao novac ne bih daleko stigao. Vidite, šta se događa sa farmerima koji su koristili kredite za razvoj. Propadaju, jer ova zemlja ne vodi smišljenu agrarnu politiku. Država se seti da reaguje tek kada neki problem eskalira, a nama trebaju stabilni i predvidivi uslovi na duže staze, kaže Goran Vasić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa