4. novembar 2010.4. nov 2010.
PREGOVORI VLADE I SINDIKATA

NOVI ROK, NOVA NADA

Sindikati najpre najavili rušenje Vlade zato što nisu prihvaćene njihove primedbe na izmenjeni Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju, a onda joj ponovo dali dva dana roka za novo usaglašavanje konačnog teksta zakona. Realno, država nema novca za tekuću potrošnju. Ekonomisti izlaz vide jedino u privrednom rastu i razvoju
Pregovori sindikata i Vlade o izmenjenom Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju su propali. To je prošlog ponedeljka uveče izjavio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, istakavši da su sindikati opravdano nezadovoljni.
- Krećemo sa prikupljanjem potpisa za smenu Vlade, rekao je Orbović. Od svih naših zahteva prihvaćeno je samo da minimalne penzije ne smeju biti manje od 27 odsto prosečne zarade. Obećano nam je, takođe, da će se Vlada Srbije pobrinuti za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom, kao i pomeranje granice za odlazak žena u penziju tek 2013. godine. Zato počinjemo prikupljanje potpisa za smenu Vlade. Organizovaćemo i štrajkove granskih sindikata, a planiramo i veliki protest u Beogradu, na dan kada bude usvajan promenjeni Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju.
Dan kasnije, tačnije u utorak, sindikati su se ponovo oglasili i umesto početka prikupljanja potpisa, najavili nastavak pregovora. Vladi je ostavljeno dva dana da u razgovoru sa misijom MMF ““ a usaglasi konačan tekst zakona, kako bi sve tri strane bile zadovoljene.
Podsećanja radi, predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Vlada je povukla iz skupštinske procedure, pod pritiskom pet sindikata. Prošlog petka počeli su pregovori sindikata i Vlade, ali na tom prvom sastanku nije prihvaćen osnovni sindikalni zahtev da prosečna penzija ne bi smela da bude manja od 60 odsto prosečne plate.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa