15. septembar 2016.15. sep 2016.
RODNA GODINA

NEORGANIZOVANO TRŽIŠTE KVARI SREĆU POLjOPRIVREDNIKA

Ovogodišnja setva uljanih kultura, prvenstveno soje i suncokreta bila je po površinama rekordna a i već požnjeveni rod pokazao je da su prinosi su iznad višegodišnjih proseka. Žetva suncokreta je pri kraju i sa sigurnošću se može reći da su prosečni prinosi preko tri tone. Cena je sasvim zadovoljavajuća, kažu stručnjaci, iako ne baš koliko su očekivali proizvođači. Ipak, zadovoljava ekonomske zahteve i pariteti su ““zamena suncokreta za sačmu- na nivou prošlogodišnjih, 1,5 kilograma uvrećene sačme ili 1,6 kilograma u rinfuzi. Žetva soje je počela i biće jedna od “godina soje“ jer prinosi prelaze 4 tone a na većem broju parcela su prinosi od 3 do 3,5 tona što sasvim zadovoljavajuće i daje dobar poslovni rezultat.
-To je vrlo dobro za poljoprivrednike u šabačkom kraju jer se veliki deo bavi stočarstvom i polovina useva koji se skidaju daju se u kompenzaciju za sačmu soje i suncokreta koji su odlična proteinska hraniva. To će sniziti cenu tova jer će proizvođači imati dovoljno proteinskih hraniva i trebaće samo da dodaju mineralne i vitaminske dodatke. Sa kukuruzom imaju odličnu smešu za ishranu stoke za tov i priplod. Trenutna cena stoke na tržištu je u padu. Pre mesec dana otkupljivači su podigli cenu otkupa međutim to je izgleda bio trik trgovaca kako bi se podigle cene u prodavnicama. Sada pada cena stoke u otkupu ali se ne snižava cena u prodavnicama tako da su oštećeni i kupci i poljoprivredni proizvođači, navodi Vladimir Savković, stručni saradnik Direkcije za poljoprivredu.
Cena kukuruza, starog roda, na tržištu i dalje je visoka, od 23 do 25 dinara za kilogram što ne ide na ruku poljoprivrednim proizvođačima. Počeo je da se bere ovogodišnji rod ali cene još nisu poznate. “Graneksport“, verovatno najznačajniji kupac i izvoznik počeo je otkup sa 16 dinara za kilogram suvog zrna. Statistički znači da će cena sirovog kukuruza u otkupu , po svim procenama, biti od 10 do 12 dinara. To proizvođačima koji kukuruz prodaju ni malo ne odgovara ali će odgovarati velikim stočarima koji će želeti da kupe dodatne količine . Pojedine sušare već su počele sa sušenjem a očekuje se da i one veće uskoro počnu sa radom. Sušenje je nerentabilno dok vlažnost ne padne ispod 30 posto. Najniži troškovi sušenja i najbolji kvalitet dobija se kada se sušenje započne na 23 do 25 posto vlage.
Godinama su površine sa kukuruzom u region Šapca prelazile 20.000 hektara ali ove godine, zbog većih površina sa pšenicom i uljanim kulturama, te površine iznose oko 18.000 hektara. Interesovanje za setvu uljane repice je izuzetno veliko. Već su neke površine zasejane ili se vrše pripreme za setvu jer ta kultura godinama ima povećane prinose, stabilnu cenu i siguran plasman.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa