15. septembar 2016.15. sep 2016.
DO KRAJA GODINE NOVI NAČIN PLAĆANjA KAZNI

KARTICA UMESTO GOTOVINE

Građani Srbije bi do kraja godine kazne mogli da plaćaju platnim karticama kao što se obavljaju kupovine putem interneta.
Ovo će biti omogućeno na portalu e-uprave, a tu uslugu moći će da koriste i oni koji nemaju aktiviranu uslugu elektronskog bankarstva.
Na ovaj način moći će da se karticama namiruju najrazličitiji prekršaji, od saobraćajnih do komunalnih, a zvanična primena se očekuje do kraja godine.
Zakon o prekršajima ne precizira način na koji građani treba da plate kaznu, pa bi elektronsko plaćanje bilo u skladu sa propisima.
Do zimus su građani morali da idu u prekršajni sud pred kojim se vodio postupak i tamo uzmu uplatnicu, koju će uplatiti u bilo kojoj pošti ili banci. Od februara je moguće da u Registru neplaćenih kazni nađu elektronski primerak uplatnice, koju mogu da odštampaju i tako plate, na šalteru ili, ređe, preko e-bankinga. Ubuduće će Registar biti povezan sa e-upravom, pa će prostim klikom na nalog moći kazna i da se plati.
Izmenama Zakona o prekršajima uvedeni su i elektronski prekršajni nalozi, koji će ovih dana zaživeti u Beogradu, a uskoro i širom Srbije. Oni će funkcionisati isključivo za kazne u fiksnom iznosu, na primer, kada se parkirate na zelenoj površini ili „švercujete“ u gradskom prevozu, a komunalni policajac nije tu da vam izda nalog. Onda kontrolor ili službenik Gradskog zelenila šalje vašu kaznu komunalnoj policiji ili nadležnoj inspekciji, koja mu odmah vraća, na uređaj koji nosi, elektronski nalog na vaše ime. Vi dobijate odštampani slip i od tog trenutka računa se da vam je nalog uručen.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa