15. septembar 2016.15. sep 2016.
ZABORAVLjENI ŠEĆERAC I KOKIČAR

HIBRIDI ZA ZARADU I ZABAVU

Kukuruz se namenski sve više koristi i za potrebe ishrane ljudi a pojedini hibridi, sa određenim karakteristikama, za ishranu životinja za posebne namene. Prošle godine, kao i ove , u paleti hibrida na ogledu instituta Zemun polje zapazili smo da se gaje i hibridi takozvane crvene boje klipa. Ovi hibridi su za oko atrakcija, ništa lošijeg prinosa a najviše su za njih zainteresovani odgajivači koka nosilja pošto-po njihovim rečima- žumance ima crveniju boju i time su na pijaci u prednosti. Takođe, pored ovih hibrida veliki broj poljoprivrednih proizvođača bio je zainteresovan i za kukuruz šećerac i kokičar koji zauzimaju sve veće površine jer i na manjim parcelama ostvaruju veći dohodak nego sa merkantilnim kukuruzom.
-Preporuka je da proizvođači sa manjim parcelama - naročito ako se bave povrtarstvom i svoju robu plasiraju na kvantaške pijace - da jedan deo površina odvoje za gajenje kukuruza šećerca ili kokičara. Kod kukuruza šećerca u proleće setva može da se obavi ranije uz upotrebu agril folija sa kojom rod, a time i prihod, stiže ranije i ostvaruje se ekstra dobit. Vrlo lagano se plasira na kvantaškim pijacama i u marketima, naročito što veliki kupci to plasiraju na crnogorsko i grčko primorje. Sa šećercom može da se ostvari dva do tri puta veći prihod nego na merkantilnom kukuruzu. Naše podnevlje je bogom dano za taj kukuruz jer stiže pre visokih temperatura za berbu, naglašava zamenik direktora šabačke Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.
Pomalo zaboravljena kultura je kukuruz kokičar, kultura koja donosi odličan prihod. Jedini je problem što se pri mašinskoj berbi mora voditi računa da se ne ošteti zrno i da se kokičar skladišti u čardake, odnosno koševe, na promaju. Posle par meseci tek se može kruniti i tako se dobija kvalitet. Velika je greška što pojedini proizvodjači žetvu obavljaju u zrnu i koriste sušare pa dobijaju loše rezultate.
Većina njiva u Mačvi zasejana je hibridima kukuruza žute boje dok su beli i crveni na minimalnim površinama. Što se tiče belog kukuruza proizvođači ga koriste kao integralno brašno gde specijalizovani mlinovi i vodenice obrađuju i dobijaju kvalitetno belo brašno koje se koristi u spravljanju raznih vidova proja i palenti. Crveni kukuruz će sigurno zauzeti određenu površinu, negde kao atrakcija a na većem broju mesta namenski za ishranu određenih kategorija vrsta stoke.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa