15. septembar 2016.15. sep 2016.
MAČVANSKI POLjOPRIVREDNICI ZADOVOLjNI OVOGODIŠNjIM RODOM KUKURUZA ALI NE I CENOM

PRETESNI ČARDACI, PUNE OBORE

Prerano za optimizam u stočarstvu. Bolje kad rodi. Plasman i naplata najveći problemi
Povoljne vremenske prilike tokom vegetacije kukuruza i solidna primena agrotehničkih me.ra, doprineli su da ubedljivo najrasprostranjenija ratarska kultura na mačvanskim poljima, rodi kao rekordnih godina. Sa oko 15.000 hektara u opštini Bogatić očekuju ove godine 90.000 tona “žutog zlata“.
Prvi berači već su obavili posao. “Ranoranioci“ su bili oni stočari kojima je “zafalilo“ stočne hrane, jer im se, kako kažu priprema hraniva sa novim rodom kukuruza više isplati.
- Svejedno, kiša je padala, baš kad je trebalo, bez većih vremenskih nepogoda. Uz redovnu upotrebu veštačkog đubriva i pravilnu hemijsku zaštitu, posledica je bila odličan rod. Sada ratari zadovoljno “trljaju ruke“ i ako već naslućuju da se ne treba previše nadati. Kad god dobro rodi cena je redovno niska, te se ceo trud malo isplati. Vidite, mnogi su istakli table, kraj puta da prodaju kukuruz. Neki i na struku. Cena od oko 16 dinara za kilogram ne pokriva uloženo. S druge strane, nisam siguran da će to mnogo pospešiti stočarsku proizvodnju, kaže Milan Popović, ugledni mladi poljoprivrednik iz Mačvanskog Metkovića.
S druge strane ima i vedrijih razmišljanja.
- Verujem da će jedan broj proizvođača nisku cenu “žutog zlata“iskoristiti za veću proizvodnju svinja ili druge stoke. Neki već lageruju hranu za zimu u nadi da će kroz uvećanu stočarsku proizvodnju, skuplje unovčiti kukuruz, komentariše Zoran Stekić, dugogodišnji poljoprivredni proizvođač iz Belotića.
Mišljenja su u ovom trenutku podeljena ali se bez sumnje nameće staro tumačenje poljoprivrednika u ovakvoj situaciji: Ne valja kad rodi, ne valja kad ne rodi!
Bez obzira na to svi žure da bogat rod što pre smeste na sigurno. Kasnije razmišljaju, kako dalje. Neki samouvereno kažu da je bolje sedeti nego badava raditi. Velika većina je više srećna, kad su čardaci puni, bez obzira na cenu, nekako se sigurnije osećaju.
- Bolje kad je čardak pun, onda se nečemu možemo i nadati. U vreme berbe, kukuruz je redovno bio najjeftiniji. Potrebno je i malo strpljenja, a poučeni ranijim iskustvom nisam siguran da će mnogi pohrliti da više gaje stoku. Uveren sam da bi tako iz jednog ušli u drugi problem. Ne mogu da kažem da sam i pesimista. Očekujem da će oni koji imaju odgovarajuće smeštajne uslove staviti u tov veći broj stoke. Uostalom, primetio sam da pripremaju veće količine stočne hrane, kaže Nedeljko Šokčanić, proizvođač iz Crne Bare.
- Počev od pripreme zemljišta, preko setve, prihrane i hemijske zaštite biljaka, sve je bilo na pristojnom nivou. Ako se tome dodaju i odlični vremenski uslovi tokom vegetacije, razumljivi su rekordni prinosi ove jeseni. Još samo da vreme posluži ratare prilikom ubiranja useva i smeštaja. Moglo bi se zaključiti da je ova godina bila veoma dobra za ratare, kaže agronom Mladen Ignjatović.
Bez obzira na različite komentare u pogledu budućih koraka poljoprivrednika, sasvim je izvesno da bogat rod kukuruza ove godine u Mačvi neće izostati. Sigurno je i to da modernih proizvodnih kapaciteta (obora, štala) za kvalitetan uzgoj stoke ima dovoljno. Mačva je poznati stočarski kraj od davnina. Odavde su širom zemlje odlazile stotine hiljada utovljenih svinja i oko 20.000 junadi. Potrebno je konstatovati i to da proteklih godina, stagnira broj utovljene stoke u ovom krju i poljoprivrednici sve više forsiraju proizvodnju voća.
- Tovićemo, al da se isplati, poručuju okupljeni ispred jedne otkupne stanice mleka u ranim jutarnjim časovima.
Nema sumnje da je plasman uz isplativost (odgovarajuća cena i brza naplata) stoke i dalje njihov najveći problem.
Đ. Đukić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa