15. septembar 2016.15. sep 2016.
Kalcifikacija, primena mineralnog đubriva i stajnjaka

VREME ZA OPORAVAK ZEMLjIŠTA

Kalcifikacija kiselih zemljišta ne otklanja potrebu unošenja organskih i mineralnih đubriva, kao što ni, obrnuto, primena đubriva na kiselim zemljištima ne otklanja potrebu za unošenjem krečnih đubriva. Najbolji efekat daje kalcifikacija kada se sprovodi paralelno sa humizacijom i unošenjem mineralnih đubriva, pri čemu opet treba dobro voditi računa o plodoredu, vremenu primene, količinama kao i o tehnici aplikacije.
Stručnjak šabačke savetodavne službe Darko Simić podseća da su naučna istraživanja jasno uputila na rešenja problema u Mačvi.
-Od velikog je značaja, poznavanje određenih kombinacija đubriva koji daje najbolji efekat na kalcificiranim zemljištima i kako se pravilno kacifikacijom može povećati prinos i kvalitet sejane kulture. O tome je kod nas i u okruženju, reč naučnih radnika vrlo jasno iskazano, kroz višedecenija oglede kombinovanjem kacifikata, mineralnih đubriva i stajnjaka. Na kalcificiranom zemljištu, bez upotrbe đubriva dobijeno je povećanje prinosa 20-30%, na kalcificiranom zemljištu sa upotrebom mineralnih đubriva (azotnih, kalijumovih i fosfornih) povećanje je iznosilo oko 50% a na kalcificiranom zemljištu, kome je dodavan stajnjak i mineralna đubriva, to povećanje je bilo oko 60-70% u odnosu na kontrolnu parcelu, kaže Simić.
Od značaja je da na istom zemljištu dodavanje samo organskog đubriva dovelo do povećanja prinosa svega za 13% a dodavanje stajnjaka i mineralnog đubriva ali bez kalcifikacije, povećalo je prinos za svega 26%. Iz ovih podataka može se jasno videti da je kalcifikacija ekonomski sasvim opravdana, ali da se najbolji rezultati postižu pri istovremenoj upotrebi sa stajskim i mineralnim đubrivima.
Na plodnost utiče i struktura zemljišta a on se ugleda u fizičko-hemijskim dešavanjima u zemljištu.
- Ovakva zemljišta imaju povoljnu poroznost, odnosno , idealan odnos sitnih i krupnih pora, dobro upjaju i čuvaju vodu, brzo je otpuštaju, postaje lako pristupačna biljkama, zemlja se dobro aerisana. Moraćemo reći da su ovakva zemljišta sa povoljnim vodno ““vazdušnim režimom, dobra za uspevanje biljaka. Zbog povoljnih fizičko-hemijskih osobina odnosno pomenutog režima, hemijsko raspadanje organske materije teče neprekidno, te su biljke uvek snabdevene potrebnim pristupačnim hranljivim materijama, naglašava stručnjak Stručne savetodavne službe.
Ta zemljišta nisu jako zbijena i hemijski vezana, imaju rastresitu građu, koja na mehaničko delovanje korena usled njegovog prodiranja u dublje slojeve, pruža mali otpor a sa druge strane i oruđima za obradu zemljišta. Dakle, samim nesmetanim prodiranjem korena u dublje slojeve, biljke su uvek bolje snabdevenije vodom i hranljivim materijama. Zemljišta povoljne strukture, pružaju mnogo veći otpor eroziji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa