15. septembar 2016.15. sep 2016.
HOMEOPATIJA

KLIN SE KLINOM IZBIJA

Homeopatija pokazuje dobre rezultate u slučaju kožnih bolesti, alergija, glavobolje i vrtoglavice, bolesti sistema za disanje, bolesti sistema za varenje, ginekoloških problma, endokrinih problema, nesanice, poremećaja rasta, razvoja i ponašanja kod dece, mentalno-emotivnih problema nastalih usled stresnog načina života, svih po klasičnoj medicini psihosomatskih bolesti, za klasičnu medicinu nejasnih stanja.
Homeopatijom se mogu lečiti svi uzrasti, od rođenja do najstarijeg doba.
Homeopatija je medicinski sistem zasnovan na osam principa: vitalna sila, prijemčivost, mijazmi, zakoni sličnosti, dokazivanje, potentizacija, davanje samo jednog leka i pravac izlečenja. Metod koji u potpunosti prati navedene principe je klasična homeopatija, ali se vremenom iz njega razvilo mnogo različitih metoda lečenja koje samo prividno imaju vezu sa homeopatijom.
-Na grčkom “homeo“ znači “slično“ i “phatos“ što znači “patnja“, objašnjava Dušica Nikolić, diplomirani farmaceut i stručnjak za homeopatiju iz Šapca i dodaje.
-Osnivač homeopatije je nemački doktor i hemičar Samuel Kristijan Haneman (1755-1843). Prevodeći grčke knjige i eksperimentišući sa različitim supstancama on je došao do zaključka da ukoliko u potpuno zdravom stanju unosi u organizam lek za neku bolest, kroz određeno vreme će se pojaviti i simptomi te bolesti. To je bio odličan šlagvort da počne sa izučavanjem raznih supstanci, koje su dovele do potvrde “zakona sličnosti“ koji kaže: svaka supstanca koja kod zdravog čoveka prouzrokuje određene fizičke emotivne, ili mentalne simptome izlečiće iste te simptome ako se jave kao rezultat bolesti.
To su bili sami počeci “homeopatije“ koja je u vreme kada se medicina svodila na “puštanje krvi“, lečenje pijavicama i boravak na svežem vazduhu predstavljala revolucionarno otkriće.
Homeopatija nije ograničena samo na fizički nivo postojanja. Ona na čoveka gleda kao na Vitalnu silu koja se manifestuje na mentalnom, fizičkom i emotivnom nivou. Kada su ovi nivoi uravnoteženi osoba je zdrava. Kada dođe do neravnoteže dolazi do pojave bolesti.
-Ovakvo, sveobuhvatno shvatanje čoveka karakteristično je i za ostale holističke sisteme lečenja. No, ono što bih posebno podvukla je da homeopatija ne negira shvatanje alopatske medicine, nego ih dopunjuje zalazeći u oblasti živog bića koje su klasičnoj medicini nepoznate. Na žalost, ima puno pacijenata koji žele da ukinu lekove, bace sve što su im doktori dali, i okrenu se samo alternativi. To tako ne ide. Pogotovo ne ide kod hroničnih bolesnika. Zbog toga je na namakoji se bavimo alternativnom medicinom obaveza da tim ljudima posebno istaknemo da oni zadržavaju i zvaničnu terapiju uporedo sa homeopatskom, sve dok zvanični doktor ne primeti poboljšanje i usled toga im smanji dozu ili je ukine- ističe Dušica.
Homeopatija ne leči bolest nego čoveka. A da li će osoba biti izlečena zavisi od mnogih faktora. Na prvom mestu to je konstitucija samog čoveka, njegova nasleđena i stečena predispozicija ka određenoj bolesti, uslovi u kojima živi. Drugačije rečeno da li će se neko izlečiti zavisi od same osobe a ne od dijagnoze.
-Svakom čoveku se pristupa kao pojedincu. Na prvom pregledu se izvrše detaljni pregledi i uvid kako u ranije istorije bolesti tako i u trenutno stanje, upoznajemo se sa životom i okolinom tog čovka. Na kraju dolazimo do toga da nema ni jedne apsolutno identične dijagnoze. Naime, pojedinac može imati simptome slične kao neko drugi, ali nikako istu bolest- izjavljuje Dušica i objašnjava.
-Kako znam da sam na pravom putu? Princip izlečenja treba da bude iz unutra ka spolja. Naime, ako je tegoba bila unutrašnja ja ću biti zadovoljna ako se reakcija na lek pojavi na koži.
Homeopatski lekovi su prirodnog porekla. Najčešće biljnog, životinjskog ili mineralnog. Odgovarajući homeopatski lek nema negativnih posledica, ali zato pogrešno odabran homeopatski lek može naškoditi čoveku. Odgovarajući homeopatski lekovi poboljšavaju imunitet, povećavaju energiju, dovode do veće fizičke stabilnosti kao i pozitivnih mentalnih promena u samoj ličnosti. S obzirom da homeopatija dovodi do dubinskih promena unutar samog bića, pozitivne efekte ne treba očekivati preko noći. Za njih je potrebno vreme.
Homeopatija pokazuje dobre rezultate u slučaju kožnih bolesti, alergija, glavobolje i vrtoglavice, bolesti sistema za disanje, bolesti sistema za varenje, ginekoloških problma, endokrinih problema, nesanice, poremećaja rasta, razvoja i ponašanja kod dece, mentalno-emotivnih problema nastalih usled stresnog načina života, svih po klasičnoj medicini psihosomatskih bolesti, za klasičnu medicinu nejasnih stanja.
Homeopatijom se mogu lečiti svi uzrasti, od rođenja do najstarijeg doba.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa