15. septembar 2016.15. sep 2016.
BLISTAV OSMEH

ISTINE I ZABLUDE O PRVIM ZUBIMA

Mlečni zubi se ne popravljaju
Karijes se često javlja već od druge godine, pa i ranije, a pogrešno je ukorenjeno mišljenje da ga ne treba sanirati pošto će mlečni zubi svakako ispasti u periodu fiziološke smene. Važno je znati da prvi zubi učestvuju u razvijanju govora, odgrizanju hrane i deo su estetike lica koja takođe nije zanemarljiva u periodu socijalizacije i psihološkog osamostaljivanja kroz druženje sa drugom decom. Prevremeni gubitak mlečnih zuba dovodi do kasnijih nepravilnosti zagrižaja i potrebe za ispravljanjem ortodontskim aparatima. Nelečeni mlečni zubi su izvor hroničnih infekcija i takođe mogu ugroziti zametke stalnih koji su u formiranju i nalaze se neposredno ispod njih.
Dete samo pere zube
Fina motorika koja je potrebna za pravilno pranje zuba razvija se sve do osme godine. To zahteva da roditelj uz igru i stimulaciju koju detetu pruža samostalno korišćenje četkice, na kraju prekontroliše čitav proces i opere detaljno sve površine zuba. Za početak, dovoljno je pranje zuba ujutru i uveče, sa pastom i četkicom prilagođenom uzrastu, a kod dece starijeg uzrasta postepeno uvoditi pranje zuba nakon svakog obroka. Kada su u pitanju prvi iznikli zubi higijena se obavlja gazom obmotanom oko prsta, ultra mekanom četkicom ili četkicom koja ima formu kao naprstak. Važno je ustanoviti zadovoljavajuće navike pranja zuba pre pojave stalnih zuba.
Konzumiranje slatkiša
Pored toga što slatkiši predstavljaju prazne kalorije, i dovode do sitosti najmlađih za nutritivno vredniji obrok, oni su i uzrok karijesa odnosno zubnog kvara. Prvi faktor nastanka je učestalost unošenja ugljenih hidrata tj. višekratno konzumiranje slatkiša u toku dana, čime se produžavaju periodi smanjene lokalne otpornosti i stalno se doprema novo gorivo za bakterije. Bakterije dovode do nastanka karijesa na taj način što za svoju ishranu koriste upravo te ugljene hidrate , razlažu ih i stvaraju kiseline koje zatim razlažu zubnu gleđ stvarajući karijes. Izbegavajte grickalice između obroka, lepljivu i slatku hranu, karamele i bombone, čokolade i lizalice, a potencirajte čvrstu i abrazivnu hrana koja potpomaže čišćenje zuba, kao što su komadići svežeg voća i povrća, jabuka, šargarepa itd.
Drugi značajan faktor u nastanku karijesa je dugotrajnost unošenja ugljenih hidrata tj. u dužem, kontinuiranom periodu u toku dana. Ovakve navike dovode do nastajanja Sindroma bebi flašice tj. cirkularnog karijesa koji velikom brzinom zahvata sve prednje zube, prestavlja estetski problem, izvor bolova i ozbiljnijih komplikacija za dete.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa