15. septembar 2016.15. sep 2016.
NAGRADE ZA NAJBOLjE NA KONKURSU „ČIVIJADA 2016“

HUMORA NE MANjKA

Prvog dana Čivijade proglašeni su dobitnici nagrada na konkursu „Čivijada 2016“ u kategoriji aforizama, karikatura i satiričnih priča
Žiri u sastavu književnik Petar Lazić, direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić i urednik „Blicove“ rubrike „H-umor“ Zoran Nikolić Zozon ove godine nije imao lak zadatak. Za najbolju karikaturu pristiglo je više od stotinu radova, a u veoma jakoj konkurenciji prva nagrada pripala je starom znancu, Saši Dimitrijeviću iz Niša.
- Ovo mi je deveta nagrada na Čivijadi. Zbog ovolikih priznanja još par godina sam podneo zahtev da mi se dodeli državljanstvo Čivijaške republike. „Čivijada“ mi je omiljena manifestacija, zbog duha koji nosi, zbog satire i humora zahvaljujući kojima Mali Pariz privlači satiričare i karikaturiste baš kao što Pariz privlači umetnike, naveo je Dimitrijević koji je prvo mesto osvojio ispred Jugoslava Vlahovića i Gorana Ćeličanina.
Prvo mesto u kategoriji satirična priča pripalo je novinarki Jeleni Petrović iz Sopota, čiji rad je oduševio žiri u konkurenciji pet stotina priča. Drugo mesto pripalo je Miloradu Ćosiću, a treće Tomislavu Drvaru.
- Za konkurs sam saznala slučajno, na sajtu Turističke organizacije grada. Odmah sam poslala priču, ali nisam očekivala nagradu. Priznanja mi, kao mladom novinaru, itekako prijaju, a ovu nagradu doživljavam kao podstrek za dalji trud i rad, navela je Petrovićeva.
Najteži zadatak žiri je imao za izbor najboljih aforizama, s obzirom da je morao da odabere svega tri od 1.500 pristiglih. Ove godine trijumfovao je Milan Simić iz Velike Plane, ispred tradicionalnog gosta „Čivijade“ Ekrema Macića i Predraga Rašule.
- Što je za sportiste Olimpijada, to je za nas „Čivijada“. Osećam se ponosno, mnogo poznatih kolega je dobilo priznanje pre mene. Ovo je nagrada i za moje učitelje, jer 30 godina pišem aforizme. Dobar aforizam je mnogo teško napisati, a još teže osvojiti nagradu na manifestaciji kao što je „Čivijada“, rekao je Simić.
Organizatori „Čivijade“ i ove godine su za dobitnike obezbedili novčane nagrade. Pobednicima je pripalo po 15, drugoplasiranima 10, a za treće nagrade pet hiljada dinara.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa