22. septembar 2016.22. sep 2016.
ŠABAC OSVOJIO NAGRADU NA NACIONALNOM KONKURSU MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA „GRADOVI U FOKUSU“

„EUREKA!“ PREPOZNAT KAO JEDAN OD NAJBOLjIH PROJEKATA U KULTURI

Projekat „EUreka!“, kojim se planira sveobuhvatno redizajniranje kulturne ponude grada, osvojio je jednu od nagrada na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“. U izuzetno oštroj konkurenciji od 28 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs ““ projekat „EUreka!“ je osvojio jednu od nagrada čime je obezbedio finansiranje obnove šabačke sinagoge kao izdvojenog odeljenja šabačkog Narodnog muzeja.
Gradska uprava i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, pružili su punu institucionalnu podršku gradskom projektnom timu koji je pod rukovodstvom Igora Marsenića, osmislio „EUreku!“ i tokom skoro šest meseci, kroz tri kruga konkursa ““ odbranio i prezentovao projekat do njegovog uspešnog ishoda. „EUreka!“ kroz više etapa, predviđa uvođenje čitavog niza novina u kulturni život grada ““ od oplemenjavanja javnih prostora, ulica i trgova, do izgradnje centra urbane kulture u najlepšoj gradskoj zoni ““ na reci.
Šabačka sinagoga kao važan deo projekta „EUreka!“ ““ predstavlja sećanje grada na jevrejsku zajednicu koja je u Drugom svetskom ratu gotovo u celini uništena a koja je ključno uticala na kulturu i identitet grada. Obnova sinagoge je proces koji je pod rukovodstvom Aleksandre Savatić i organizacije „Kultura sećanja“ već započet kroz seriju radionica sa građanima a koji je grad podržao kroz finansiranje otkupa zgrade sinagoge. Planira se da sinagoga bude ne samo sakralno mesto već i svojevrsni kulturni centar u kome će se održavati brojni koncerti, predavanja, tribine i radionice ““ čime će grad dobiti još jednu instituciju kulture a ponuda dešavanja u gradu biti obogaćena.
Šabac je, kroz projekat „EUreka!“ postao jedan od samo šest gradova u Srbiji koji su na konkursu Ministarstva kulture osvojili finansijska sredstva za svoje projekte. Njime se Šabac pozicionira kao snažan centar urbane kulture ali i grad koji nastavlja da neguje i razvija svoje institucije kulture i bogatu kulturnu baštinu. Time Šabac započinje postepenu obnovu svog nekadašnjeg imidža prestonice evropske kulture Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa