22. septembar 2016.22. sep 2016.
NAJAVA DOBRE SARADNjE GRADA I VATROGASACA SPASILACA

JOŠ SPREMNIJI ZA BUDUĆE IZAZOVE

Prošle srede gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović održao je sastanak sa predstavnicima Vatrogasno spasilačke jedinice Šabac. Tema sastanka bila je odluka o donaciji grada šabačkim vatrogascima, koju je donelo Gradsko veće. Na ovaj način, jedinica će biti opremljenija za alpinističku opremu za rad na dubinama i visinama, prikolicu za čamac i motornu testeru.
-Svaki vid zanavljanja opreme nam mnogo znači. Dobro smo sarađivali sa Gradskom upravom tokom poplava 2014. i manjih koje su se desile 2015. godine. Zajednički rad na terenu rezultirao je prepoznavanjem potreba jedinice od strane lokalne samouprave i njihovom željom da pomognu u podizanju operativnosti jedinice. Krajnji cilj toga je veći nivo bezbednosti građana Šapca i okoline, navodi komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona Goran Stefanović.
Gradonačelnik je napomenuo da je neophodno da Grad pomogne svima koji su u službi Šapčana, bez obzira da li su za njih nadležni Gradska uprava ili Republika Srbija.
- Želim da se svi građani Šapca osećaju bezbedno u našem gradu. Ova pomoć koju Grad daje Vatrogasno spasilačkoj jedinici je samo jedan korak ka uspostavljanju ozbiljnog i kvalitetnog sistema u našem gradu, po najvišim evropskim standardima. Voljan sam da sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova razgovaram na tu temu, rekao je Zelenović.
Prema Stefanovićevim rečima, ova donacija biće samo početak saradnje koja je dogovarana. Posle svih problema koje su izneli gradonačelniku Šapca, Zelenović je izrazio volju da polovinom sredstava učestvuju u rekonstrukciji Vatrogasnog doma, kao i da se projekti rekonstrukcije izrade o trošku grada.
Zgrada Vatrogasnog doma izgrađena je 1962. godine, prema tadašnjim standardima, a koji su u međuvremenu davno prevaziđeni. Pored toga, i autobus, koji na putu ka Klenku prolazi Pop Lukinom ulicom, kupi putnike van obeleženog stajališta, i to ispred same garaže odakle izlaze vatrogasna vozila. Ako bi se uredio i prostor ispred zgrade, na kom se sada parkiraju automobili stvorili bi se uslovi da se otvore još tri nova izlaza za vozila. Stefanović navodi da postoji spremnost grada da se sve ovo reši.
Pre nekoliko godina lokalna samouprava uložila je značajna sredstva da se sruši oronula zgrada koja se nalazila pored Vatrogasnog doma. Nakon toga došlo je do zastoja u odnosima između grada i Vatrogasno spasilačke jedinice, ali su oni sada obnovljeni.
Stefanović navodi da je jedna od ideja Gradske uprave i da se formira Fond za bezbednost iz koga će deo sredstava biti usmeren za potrebe Vatrogasno spasilačke jedinice. Takođe, planira se i nabavka vozila za tehničke intervencije u saobraćaju, iz sredstava Fonda za bezbednost saobraćaja.
Odobreno je i 12 propusnica vatrogascima za Gradski bazen, što će im biti značajno za podizanje fizičke spremnosti i za obuku regionalnog tima za spasavanje i rad na vodi.
Gradska uprava nije jedini donator šabačkim vatrogascima. Tokom poplava 2014. godine, uložili su maksimalan ljudski napor, i uz pomoć “štapa i kanapa“ stizali do najnepristupačnijih mesta. Njihov trud na terenu prepoznali su Rusi i Japanci. Vlada Japana donirala je dva čamca, vanbrodski motor i reflektor. Ipak, najveći donator šabačkih vatrogasaca je Rusko ““ srpski humanitarni centar od kojih su dobili dva čamca, pumpe za crpljenje vode, Ladu nivu i šatore.
Vatrogasno spasilačka jedinica u Šapcu sada je znatno opremljenija za situacije kada idu na ona mesta odakle svi drugi beže. Nadamo se da će takvih poslova biti što manje.
Komandant Vatrogasno spasilačke jedinice Goran Stefanović trenutno se sa timom Srbije nalazi na sedmodnevnoj obuci u Rusiji, koja se tiče opasnosti vezanih za industriju. Detaljnije o tome čitaćete u jednom od narednih brojeva “Glasa Podrinja“.
Prošla sedmica bila je burna za vatrogasce spasioce. Pored dva velika požara, na asfaltnoj bazi u Duvaništu i u “Meblo sanu“ imali su i tehničke intervencije u saobraćaju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa