22. septembar 2016.22. sep 2016.
KAJAK ““ OLIMPIJSKE NADE 2016

“SREBRNI“ KRAJ USPEŠNE SEZONE

Bila je ovo duga, naporna, ali pre svega uspešna sezona za šabački kajak i kanu. Posle uspeha na nekoliko međunarodnih takmičenja, vrhunca u Riju, “šlag na torti“ bio je rezultat na Olimpijskim nadama u Segedinu. U Šabac je stiglo srebro sa nezvaničnog Svetskog prvenstva mladih
Posle dominacije u svim kategorijama u Srbiji, pre nekoliko meseci, Marko Damnjanović, otputovao je u Pještane na prvo međunarodno takmičenje. Tamo je šabački kanuista upoznao rivale, radio naporno da bi na kraju septembra porazio gotovo sve. Na najvažnijem takmičenju za mlade kajakaše i kanuiste, turniru “olimpijskih nada“ osvojio je srebro u jednokleku na 200 metara.
- Prezadovoljan sam, ovo je najveće ostvarenje za mene do sada. Potajno sam se nadao uspehu kada smo krenuli. Još u kvalifikacijama je sve funkcionisalo dobro, bio sam prvi, obezbedio direktan plasman u finale, što je bio jasan pokazatelj da mogu do kraja ““ istakao je Damnjanović.
U velikom finalu ostvario je rezultat 45:151, a jedino je brži bio Poljak Zezula (45:018), dok je Davidovski iz Litvanije treći prošao kroz cilj. Marko je vodio do pred sam kraj trke i tek u poslednjim metrima je izgubio zlato.
- Uspeh je i podstrek za narednu godinu. Uz regatu u Pještanima, nadam se da mogu nešto značajno uraditi i na Evropskom u Beogradu, gde sam se već kvalifikovao, a potom i na Svetskom u Rumuniji ““ dodaje Damnjanović.
Marko je nastupao i u jednokleku na 500 metara, gde je osvojio šesto mesto u finalu.
Pod zastavom Srbije, u Segedinu je nastupilo sedam šabačkih kajakaša. Stefan Vasić (1999) plasirao se u finale jednoseda na 1.000 metara gde je osvojio devetu poziciju. Žarko Jakovljević (2001) zaustavljen je nadomak finala u K1 na 200 i 1.000 metara, svega nekoliko hiljaditinki ga je delilo od mesta među najboljih devet. Do polufinala su “doveslali“ i Nikola Pajić (00) (K2 200 i K2 500), Luka Arsenović (01) (K2 1.000), odnosno Andrej Ninković (01) (K2 1.000) koji je veslao sa starijim rivalima. Dostojno su grad, klub i državu predstavljale i dame Tijana Jovičić i Dunja Sarić. U tandemu na 200 metara, odnosno četvercu na istoj deonici, stigle su do polufinala.
Ovogodišnje “nade“ bile su najmasovnije do sada. Više stotina kajakaša nastupilo je u 384 trke, a po broju osvojenih odličja, Srbija je bila peta.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa