22. septembar 2016.22. sep 2016.
PREPEČENICA ŽIVANA NIKOLIĆA IZ CULjKOVIĆA KONKURIŠE VISKIJU

POCERSKA LEPOTICA ZA PRESTIŽ

Domaćinstvo Nikolića iz Culjkovića na daleko je čuveno po pečenju kvalitetne rakije. Poljoprivredni stručnjak Živan-Žića Nikolić iz ovog sela, tradiciju, dugu više od jednog veka, preuzeo je od oca Petra, koji je za spravljanje, čuvenog napitka u Srba uglavnom koristio šljivu nazvanu madžarka.
Živan, gotovo isključivo prepečenicu proizvodi od čačanske rodne.
Bitno je da šljiva bude kvalitetna. Svu trulež, nesazrele šljive, potrebno je odstraniti. Naravno treba izabrati i pravi momenat za pečenje, posle vrenja i dobro pripremljene komine. Sudovi, kazan i oni za smeštaj rakije moraju da budu čisti, kaže Živan, koji podno Cera ima šljivik od oko 60 stabala šljive.
Redovno ih prihranjuje i štiti od svakojakih bolesti. Zato kvalitet ne izostaje.
- Otac je obično pekao pred zimu, kad se završe jesenji poslovi, obere kukuruz i poseje pšenica. Tada se dobijalo znatno manje rakije jer komina, nije bila najboljeg kvaliteta. Pored Pocerske lepotice, ( rakije od šljiva ) , proizvodim i od džanarika ( Pocerska rosa ) i kajsija (Zlatna kruna). Uvek je obavezan prepek bez upotrebe destilovane vode. Kvalitet proizvoda potvrđen je brojnim nagradama sa raznih degustacija i takmičenja, a verujem da će tako biti i na predstojećim Danima rakije u Šapcu, dodaje Živan. On je po struci poljoprivredni tehničar stočarskog smera i pored pečenja rakije, ne zapostavlja svoju osnovnu delatnost.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa