Инфо

Берза

  • aero 665 ▲ 3,10%
  • cero 1.000 ⚫ 0,00%
  • enhl 600 ▼ -3,23%
  • fint 529 ▲ 0,76%
  • ikrb 90 ▲ 50,00%
  • impl 3.001 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.500 ▲ 5,26%
  • kmbnpb 872 ▲ 0,69%
  • mtlc 2.003 ▲ 0,65%
  • niis 684 ▼ -0,15%
  • pmli 420 ▼ -6,67%
  • rso1488 119,57 ▼ -0,15%
  • sjpt 174 ⚫ 0,00%
  • stup 5.900 ⚫ 0,00%
  • svrl 604 ▲ 0,17%
  • tigr 33 ▲ 10,00%
(22. септембар 2016.)
ПРЕПЕЧЕНИЦА ЖИВАНА НИКОЛИЋА ИЗ ЦУЉКОВИЋА КОНКУРИШЕ ВИСКИЈУ

ПОЦЕРСКА ЛЕПОТИЦА ЗА ПРЕСТИЖ

Домаћинство Николића из Цуљковића на далеко је чувено по печењу квалитетне ракије. Пољопривредни стручњак Живан-Жића Николић из овог села, традицију, дугу више од једног века, преузео је од оца Петра, који је за справљање, чувеног напитка у Срба углавном користио шљиву названу маџарка.
Живан, готово искључиво препеченицу производи од чачанске родне.
Битно је да шљива буде квалитетна. Сву трулеж, несазреле шљиве, потребно је одстранити. Наравно треба изабрати и прави моменат за печење, после врења и добро припремљене комине. Судови, казан и они за смештај ракије морају да буду чисти, каже Живан, који подно Цера има шљивик од око 60 стабала шљиве.
Редовно их прихрањује и штити од свакојаких болести. Зато квалитет не изостаје.
- Отац је обично пекао пред зиму, кад се заврше јесењи послови, обере кукуруз и посеје пшеница. Тада се добијало знатно мање ракије јер комина, није била најбољег квалитета. Поред Поцерске лепотице, ( ракије од шљива ) , производим и од џанарика ( Поцерска роса ) и кајсија (Златна круна). Увек је обавезан препек без употребе дестиловане воде. Квалитет производа потврђен је бројним наградама са разних дегустација и такмичења, а верујем да ће тако бити и на предстојећим Данима ракије у Шапцу, додаје Живан. Он је по струци пољопривредни техничар сточарског смера и поред печења ракије, не запоставља своју основну делатност.
Љ.Ђ.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa