Инфо

Берза

  • aero 1.692 ▲ 0,18%
  • agbc 500 ⚫ 0,00%
  • alfa 34.434 ▲ 2,48%
  • amsopb 545 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
  • enhl 690 ⚫ 0,00%
  • hmbg 510 ⚫ 0,00%
  • jesv 5.105 ▲ 2,08%
  • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
  • niis 684 ▲ 0,74%
  • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
(22. септембар 2016.)
ПРЕПЕЧЕНИЦА ЖИВАНА НИКОЛИЋА ИЗ ЦУЉКОВИЋА КОНКУРИШЕ ВИСКИЈУ

ПОЦЕРСКА ЛЕПОТИЦА ЗА ПРЕСТИЖ

Домаћинство Николића из Цуљковића на далеко је чувено по печењу квалитетне ракије. Пољопривредни стручњак Живан-Жића Николић из овог села, традицију, дугу више од једног века, преузео је од оца Петра, који је за справљање, чувеног напитка у Срба углавном користио шљиву названу маџарка.
Живан, готово искључиво препеченицу производи од чачанске родне.
Битно је да шљива буде квалитетна. Сву трулеж, несазреле шљиве, потребно је одстранити. Наравно треба изабрати и прави моменат за печење, после врења и добро припремљене комине. Судови, казан и они за смештај ракије морају да буду чисти, каже Живан, који подно Цера има шљивик од око 60 стабала шљиве.
Редовно их прихрањује и штити од свакојаких болести. Зато квалитет не изостаје.
- Отац је обично пекао пред зиму, кад се заврше јесењи послови, обере кукуруз и посеје пшеница. Тада се добијало знатно мање ракије јер комина, није била најбољег квалитета. Поред Поцерске лепотице, ( ракије од шљива ) , производим и од џанарика ( Поцерска роса ) и кајсија (Златна круна). Увек је обавезан препек без употребе дестиловане воде. Квалитет производа потврђен је бројним наградама са разних дегустација и такмичења, а верујем да ће тако бити и на предстојећим Данима ракије у Шапцу, додаје Живан. Он је по струци пољопривредни техничар сточарског смера и поред печења ракије, не запоставља своју основну делатност.
Љ.Ђ.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa