Берза

  • aero 1.705 ▲ 0,18%
  • alfa 33.506 ▼ -1,45%
  • dinnpb 3.480 ⚫ 0,00%
  • enhl 651 ▲ 0,15%
  • infm 800 ⚫ 0,00%
  • jesv 5.052 ▼ -1,90%
  • kmbn 2.131 ▼ -3,05%
  • kmbnpb 681 ⚫ 0,00%
  • ming 500 ▲ 33,33%
  • niis 688 ⚫ 0,00%
  • rmks 2.600 ▲ 30,00%
  • sjks 2.300 ⚫ 0,00%
  • sjpt 133 ▼ -13,64%
  • tgas 10.750 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tigr 41 ⚫ 0,00%
(22. септембар 2016.)
ПРЕПЕЧЕНИЦА ЖИВАНА НИКОЛИЋА ИЗ ЦУЉКОВИЋА КОНКУРИШЕ ВИСКИЈУ

ПОЦЕРСКА ЛЕПОТИЦА ЗА ПРЕСТИЖ

Домаћинство Николића из Цуљковића на далеко је чувено по печењу квалитетне ракије. Пољопривредни стручњак Живан-Жића Николић из овог села, традицију, дугу више од једног века, преузео је од оца Петра, који је за справљање, чувеног напитка у Срба углавном користио шљиву названу маџарка.
Живан, готово искључиво препеченицу производи од чачанске родне.
Битно је да шљива буде квалитетна. Сву трулеж, несазреле шљиве, потребно је одстранити. Наравно треба изабрати и прави моменат за печење, после врења и добро припремљене комине. Судови, казан и они за смештај ракије морају да буду чисти, каже Живан, који подно Цера има шљивик од око 60 стабала шљиве.
Редовно их прихрањује и штити од свакојаких болести. Зато квалитет не изостаје.
- Отац је обично пекао пред зиму, кад се заврше јесењи послови, обере кукуруз и посеје пшеница. Тада се добијало знатно мање ракије јер комина, није била најбољег квалитета. Поред Поцерске лепотице, ( ракије од шљива ) , производим и од џанарика ( Поцерска роса ) и кајсија (Златна круна). Увек је обавезан препек без употребе дестиловане воде. Квалитет производа потврђен је бројним наградама са разних дегустација и такмичења, а верујем да ће тако бити и на предстојећим Данима ракије у Шапцу, додаје Живан. Он је по струци пољопривредни техничар сточарског смера и поред печења ракије, не запоставља своју основну делатност.
Љ.Ђ.

Најновији број

15. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa