Berza

  • aero 830 ▼ -1,19%
  • coka 9.707 ▼ -2,93%
  • dinnpb 4.000 ▲ 7,93%
  • dnos 2.400 ▲ 4,35%
  • enhl 683 ▼ -2,43%
  • hmbg 750 ▲ 12,61%
  • impl 3.350 ▲ 4,33%
  • kmbn 3.241 ▲ 1,28%
  • kmbnpb 1.350 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • puue 156 ▼ -3,11%
  • rmbg 29 ▲ 16,00%
  • stup 5.904 ▼ -0,05%
(22. septembar 2016.)
PREPEČENICA ŽIVANA NIKOLIĆA IZ CULjKOVIĆA KONKURIŠE VISKIJU

POCERSKA LEPOTICA ZA PRESTIŽ

Domaćinstvo Nikolića iz Culjkovića na daleko je čuveno po pečenju kvalitetne rakije. Poljoprivredni stručnjak Živan-Žića Nikolić iz ovog sela, tradiciju, dugu više od jednog veka, preuzeo je od oca Petra, koji je za spravljanje, čuvenog napitka u Srba uglavnom koristio šljivu nazvanu madžarka.
Živan, gotovo isključivo prepečenicu proizvodi od čačanske rodne.
Bitno je da šljiva bude kvalitetna. Svu trulež, nesazrele šljive, potrebno je odstraniti. Naravno treba izabrati i pravi momenat za pečenje, posle vrenja i dobro pripremljene komine. Sudovi, kazan i oni za smeštaj rakije moraju da budu čisti, kaže Živan, koji podno Cera ima šljivik od oko 60 stabala šljive.
Redovno ih prihranjuje i štiti od svakojakih bolesti. Zato kvalitet ne izostaje.
- Otac je obično pekao pred zimu, kad se završe jesenji poslovi, obere kukuruz i poseje pšenica. Tada se dobijalo znatno manje rakije jer komina, nije bila najboljeg kvaliteta. Pored Pocerske lepotice, ( rakije od šljiva ) , proizvodim i od džanarika ( Pocerska rosa ) i kajsija (Zlatna kruna). Uvek je obavezan prepek bez upotrebe destilovane vode. Kvalitet proizvoda potvrđen je brojnim nagradama sa raznih degustacija i takmičenja, a verujem da će tako biti i na predstojećim Danima rakije u Šapcu, dodaje Živan. On je po struci poljoprivredni tehničar stočarskog smera i pored pečenja rakije, ne zapostavlja svoju osnovnu delatnost.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

22. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa