22. septembar 2016.22. sep 2016.
MASAŽA: NAJSTARIJI POMOĆNI METOD LEČENjA

I MAŽENjE JE MASAŽA

Kao terapijsko sredstvo masaža je kroz celu ljudsku istoriju bila sastavni deo medicine. Najgrublja podela na: zapadnu i istočnu. Za maksimalan efekat neophodan je dobar ambijent
Ne postoji savremenik koji nije čuo za neke od vidova masaža. Ako „lečenju dodirom“ damo neki širi smisao shvatićemo da je prisutnije u našoj svakodnevici mnogo više nego što smo toga svesni. Naime, upućeniji kažu da su trljanje bolnog mesta na vratu ili ramenima, umornog čela, maženje bebe, takođe neki od vidova blaže masaže. Sa druge strane, masaža od vajkada predstavlja sastavni deo medicine i jedna je od najstarijih fizikalnih i pomoćnih metoda lečenja.
-Masaža poboljšava cirkulaciju i podstiče limfotok, poboljšava ishranjenost kože i potkožnog tkiva, kao i elastičnost kože, jača mišiće, pomaže u procesu opuštanja, snižava i nivo hormona stresa koji cirkuliše kroz organizam, podstiče oslobađanje endorfina i tako otklanja bol - navodi neke od pozitivnih dejstava masaže maser Med Spa Centra H2O Tamara Nikolić, i dodaje.
-Da bi se postigli pozitivni efekti, pored dobre komunikacije između učesnika u tretmanu, nepohodan je i prijatan ambijent. Dovoljno topla prostorija sa dosta svežeg vazduha. Ono što bi trebalo napomenuti je da tokom masaže ne bi trebalo razgovarati ili koristiti mobilni telefon.
Najgrublja podela je po mestu porekla masaže je na istočne i zapadne. Zapadna masaža ima svoje korene u anatomiji i fiziologiji i zasnovana je na švedskoj masaži. Ovde se polazi od pretpostavke da glađenjem, pritiskanjem i gnječenjem „mesa“ stimulišemo cirkulaciu, povećavamo snabdevenost mišića krvlju i podstičemo uklanjanje nepotrebnih materija.
Osnova istočnih masaža je kineska medicina čija je srž verovanje da kroz telo prolaze vertikalane linije ili meridijani kroz koje teče životna energija. Bolest izaziva blokada te energije, a masaža može pomoći pokretanjem tih energetskih tokova.
Bez obzira o kojem je tipu masaže reč, pritiskom ili pokretom deluje se na kožu, potkožno tkivo ili dublje slojeve tkiva, na mišiće, žile, ligamente.
-Ima veliki broj različitih masaža i njihova primena je raznolika. Može se izvoditi na različitim mestima, od dvorana za vežbanje do sauna. No najbitnije je da izaberete stručnog terapeuta i tip masaže koji će biti u skladu sa vama- tvrdi Tamara.
Ono što mali broj nas zna je da masaža blagotvorno deluje i na bebe. Ona im pomaže da brže zaspe, uspostave dublji kontakt sa roditeljima, pomaže im da brže prođu grčevi u stomaku, ojačava imunološki sistem.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa