22. septembar 2016.22. sep 2016.
Obeležavanje boja na Mačkovom kamenu

U SLAVU PALIH BORACA

Junaci sa Mačkovog kamena nikad zaboravljeni. Mladi na izvoru istorije
U ovogodišnjoj organizaciji opštine Ljubovija, a u saradnji sa opštinom Krupanj, u subotu 24. septembra 2016. godine obeležena je 102. godišnjica boja na Mačkovom kamenu.
Parastos palim borcima započeo je u 11 časova nakon koga je intonirana državna himna. Usledila je pozdravna reč Duška Markovića zamenika predsednika opštine Ljubovija. Ubrzo zatim, istorijskom času su pored građana opštine Ljubovija i opštine Krupanj prisustvovali i mnogobrojni gosti iz Užica, Kosjerića, Aranđelovca, Kikinde, Šapca i susednih opština. Ohrabruje prisustvo veoma velikog broja mladih.
O događajima iz 1914. godine i velikom značaju boja na Mačkovom kamenu koji se odigrao u okviru bitke na Drini govorio je Dragan Grujić iz Krupnja. Pored niza istorijskih činjenica koje govore o strašnim gubicima dve suprotstavljene strane, istakao je hrabrost i herojstvo srpskih oficira koji su jurišali ispred svojih jedinica, ističući posebno primer potpukovnika Dušana Purića i braće Darka i Vladislava Ribnikara koji su i poginuli u borbama na ovim prostorima.
Nezabeleženo je da je u veoma kratkom vremenskom periodu u borbama poginulo pet komandanata pukova, 17 komandanata bataljona i preko 100 oficira srpske vojske, tako da se ovaj događaj sa pravom naziva „oficirska bitka“. Treba napomenuti da je odata i dužna pošta poginulim ranjenicima na spomen-groblju obnovljenom 2014. godine.
D. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa