22. septembar 2016.22. sep 2016.
DEMOKRATSKA STRANKA NA NEPOSREDNIM IZBORIMA DOBILA NOVO RUKOVODSTVO

I ŠABAČKE DEMOKRATE PODRŽALE ŠUTANOVCA

Članovi Demokratske stranke izabrali su u subotu, 24. septembra, Dragana Šutanovca za šestog predsednika ove partije
Na prvim neposrednim stranačkim izborima od uvođenja višestranačja u Srbiji, za Dragana Šutanovca je glasalo 59 odsto demokrata koje su izašle na izbore. Drugoplasirani je bio Zoran Lutovac za koga je glasalo oko 20 odsto, a aktuelni predsednik DS Bojan Pajtić dobio je poverenje 16 odsto. Najmanje glasova osvojio je Srboljub Antić, sa nešto više od pet odsto glasova.
Članovi DS u Šapcu su, takođe, u najvećem broju glasali za Šutanovca. Za novog lidera stranke izjasnilo se 53 odsto, dok je Antić dobio 27, Pajtić 15, a Lutovac 5 odsto glasova.
- Biračko mesto za demokrate iz Šapca bilo je organizovano u prostorijama stranke u Šapcu. Rezultati izbora na lokalu podudarili su se sa rezultatima na državnom nivou, pa je najveći broj glasova za mesto predsednika stranke dobio Šutanovac ““ kaže za “Glas Podrinja“ Dušan Kostadinović, član IO DS za Mačvanski okrug.
Prema njegovim rečima, Gradski odbor DS Šabac nije zastupao, niti favorizovao ni jednog kandidata tokom izbornog procesa, čime su članovima ostavili prostor da isključivo svojom voljom odluče kome će dati svoj glas.
- Na taj način pokazali smo kako demokratija zaista i treba da funkcioniše. Ovi izbori će svakako doneti promene unutar DS, ali su te promene samo jedan od koraka na putu ka jačanju stranke ““ ističe Kostadinović.
I on se slaže sa konstatacijom da direktno glasanje predstavlja presedan u srpskoj političkoj praksi. Ovo su prvi izbori ovog tipa u istoriji srpskog parlamentarizma, a DS je, po njemu, još jednom pokazala da je nosilac pozitivnih promena i procesa u našoj zemlji.
- Uzimajući u obzir da danas živimo u praktično autokratskoj državi, gde je sve podređeno samovolji jednog čoveka, jasno je da je Srbiji potrebna jaka DS ““ poručuje Kostadinović.
IZABRANI I POTPREDSEDNICI
Članovi Demokratske stranke na prvim neposrednim stranačkim izborima birali su i pet potpredsednika od 12 kandidata. Za pet potpredsednika su izabrani kandidati koje je, u okviru svog tima, predložio Dragan Šutanovac. To su Tamara Tripić, Jovan Marković, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Igor Selak. Jedna od već viđenih potpredsednica DS Nataša Vučković imala je naznatno manji broj glasova od petoplasiranog Igora Selaka. Prva reakcija na ovakve rezultate glasanja članova DS je ostavka dojučerašnjeg lidera DS Bojana Pajtića na mesto šefa poslaničkog kluba stranke u Skupštini Srbije.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa