22. septembar 2016.22. sep 2016.
SEMINAR ŽENSKE PARLAMENTARNE MREŽE U ŠAPCU

ŽENE MORAJU BITI NA MESTIMA GDE SE DONOSE ODLUKE

U organizaciji Ženske parlamentarne mreže, u šabačkom hotelu “Sloboda“ tokom petka i subote održan je seminar za nove narodne poslanice u Skupštini Srbije
Ženska parlamentarna mreža, uz podršku misije OEBS i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj organizovala je seminar za poslanice u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Skup u Šapcu prošlog petka otvorila je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.
- Ovo je prvi seminar Ženske parlamentarne mreže u novom sazivu Narodne skupštine Srbije. Narodne poslanice su se udružile sa ciljem popravljanja položaja žena, ne samo u političkom životu, nego i u ekonomiji i drugim sferama. Članice Ženske parlamentarne mreže su jedinstvene, u ovom telu se ne primećuju političke razlike. Imali smo dosta uspeha u radu tokom prethodnog skupštinskog saziva, kada smo se izborile za rodno finansiranje u budžetu, zahvljujući kom su obezbeđena sredstva za žensko preduzetništvo, potom za projekte koje žene sprovode u poljoprivredi, ali i za niz drugih aktivnosti u oblasti porodice. Trudimo se da iskoristimo ustavne mogućnosti i da ono što postoji kao zakonska mogućnost iskoristimo u praksi. Dobro je da je povećan broj žena u parlamentu, trenutno smo peti u Evropi i 20 u svetu u ovoj kategoriji, ali moramo se truditi da žene budu vidljivije i aktivnije i u lokalnim sredinama. Mora biti više žena na mestima na kojima se donose ključne odluke, navela je Gojkovićeva.
O ulozi žena u srpskom društvu govorila je i Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.
- Veliki korak napravljen je 2012. godine, kada je po prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma u skupštinskim klupama sedela jedna trećina žena. Drago mi je da je ovaj trend nastavljen i u sledećim skupštinskim sazivima. Žene su poboljšale parlamentarni život u Srbiji, uspele su da se izbore za nekoliko zakona koji su počeli da menjaju život u Srbiji, navela je Sonja Liht.
Dominantne teme tokom dvodnevnog seminara u Šapcu bile su istorijat ženskog političkog aktivizma u Srbiji, uloga Interparlamentarne unije, rešenje problema nasilja nad ženama, rad u Skupštini i iskustva iz rada liderki.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa