22. septembar 2016.22. sep 2016.
PROJEKCIJA FILMA “LIMUNOVO DRVO“ U KULTURNOM CENTRU

NE MOŽEMO DA ČEKAMO

U jesenjem ciklusu serijala Muzičke priče, u kom svoja ostvarenja predstavljaju novinari, muzičari i rok kritičari, u Kulturnom centru je prikazan film “Limunovo drvo“ Branka Radakovića.
- Već drugu godinu predstavljamo knjige koje obrađuju rokenrol muziku bivše Jugoslavije. Ove godine smo uvrstili u serijal i projekciju tri filma, od kojih je jedan i “Limunovo drvo“. To je zaokruživanje biografije o Milanu Mladenoviću, uvid u fenomen grupe “Ekatarina Velika“ i novog talasa“dečaka iz vode“. To je naš način da držimo baklju muzičke scene, s obzirom da ne možemo da organizujemo rok koncerte u meri u kojoj bismo voleli. U nedostatku svirki, na kojima bismo prašili i dovodili omladinu, mi pričamo o muzici, kaže Katarina Janković Popović iz Kulturnog centra.
Film je priča o bendu “Limunovo drvo“, koji je osnovan 1977. i kultnim grupama koje su nastale posle njegovog raspada. Iako bend nije napravio nijedan album, kroz svedočenja poznatih ličnosti iz sveta rok muzike, film razotkriva značaj ove grupe na našem prostoru.
Autor poručuje da u filmu ima nepoznanica, čak i za dobre poznavaoce rokenrola u zemlji - U filmu se mogu čuti mnoge pesme koje su izvodili na koncertima krajem osamdesetih godina, svirke, pokušaj snimanja ploče... Ova muzika nedostaje, svuda oko nas su nepotrebne, trivijalne stvari. Ovo što se dešava je pogubno po generacije koje su dolaze. Neophodna nam je dobra muzika, dobri filmovi, prava umetnost.
- Šta nam je činiti?, pitali smo Radakovića.
- Da svako uzme stvar u svoje ruke, da napravi neki film ili izda knjigu, a da pre toga dobro izuči istoriju umetnosti. Svako mora da pođe od sebe, ne možemo ništa da očekujemo od velikih producentskih kuća ili televizijskih stanica, kad znamo da oni emituju emisije koje negativno deluju na mase. Dakle, mi koji volimo pravu umetnost, moramo da rešavamo stvari na pojedinačnom nivou, da dođemo do malobrojne publike, a taj talas će da se proširi. Ne možemo više da čekamo, rekao je Radaković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa