29. septembar 2016.29. sep 2016.
Stanare Benske bare godinama muče problemi remećenja javnog reda i bezbednosti

Nema mirnog sna uz pesmu i kamenice

Stanari Benske bare oko popularnog „kaveza“ godinama unazad muku muče sa svojevrsnim vidom nasilja i maltretiranja. Na klupama oko igrališta i aterske česme godinama se okupljaju mladi koji konstantno remete javni red i mir, ali i ugrožavaju bezbednost stanara i objekata u okolini u noćnim satima.
Na desetine poziva policiji, i komunalnoj policiji, nije donelo nikakve rezultate. Pored vriske i cike, neretko stanari okolnih zgrada budu počašćeni po kojim kamenom, jajima, praznim flašama, razbijenim prozorima, staklima na kolima, polomljenim retrovizorima. I to sve uz pesmu i igru do ranih jutarnjih sati. Komunalna policija kaže da nije nadležna, čak ni u slučaju kada se za 1. maj na tom mestu roštiljalo, a prava policija često ima važnijih poslova.
Ovaj problem je na veoma intenzivan način predočen gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću tokom izborne kapanje proletos. Da su se stvari konačno pomerile sa mesta, govori podatak da su predstavnici gradske uprave, JKP „Stan“ i urbanisti održali već tri sastanka sa stanarima u cilju pronalaženja problema.
- Ovi sastanci se organizuju sa ciljem da se problem reši. Što više budemo pričali i radili na tome, rešenje će nam biti bliže. Pored informacija koje smo dobili od stanara, a koje se tiču situacije na terenu, čuli smo i dosta predloga koji će svakako naći svoje mesto u konačnom rešenju ““ rekao je Igor Marsenić, član Gradskog veća koji je i inicirao ove sastanke.
A, na tim sastancima se svašta čulo. Starijoj gospođi je razbijen prozor. Kada su sutradan došli inspektori, prvo štu su je pitali bilo je da li je ona na neki način isprovocirala one koji su joj razbili prozor u dva ujutru.
- Terase su nam pune razbijenih jaja. Pored razbijenih prozora, zabeleženi su i razbijena stakla na kolima. U poslednje vreme smo primetili i da nam se penju po terasama. Zovemo policiju i „komunalce“, ali ništa se nije popravilo ““ rekli su stanari na tom sastanku.
Kada je reč o predlozima, njih je bilo dosta. Ideja je da se taj prostor pretvori u klasično dečje igralište, bez sprava za vežbanje. Da se kompletan park osvetli i stavi pod video nadzor. Patrole policije bi trebalo češće da obilaze ovaj prostor, a moglo bi se razmisliti o ponovnom uvođenju pozornika. To bi, prema mišljenju stanara, trebalo da smanji probleme u Bari i učini centralni deo grada mirnijim i bezbednijim.
- Niko ne želi da deci i omladini uskrati prostor za igru i druženje, ali ne želimo ni mi da se odreknemo prava na miran i bezbedan san. Smatramo da nije primereno da se u centru grada, u parku okruženom stambenim zgradama divlja na način koji mi trpimo - poručili su stanari.
Marsenić je naglasio da Grad želi da se ovaj problem reši i da će u velikoj meri saslušati građane.
- Nastavićemo sa ovim sastancima, a naši urbanisti će naći rešenje za park i igralište za decu ““ dodao je on.
Sledeći sastanak sa policijom
Na sastanku je dogovoreno da se novi susret zakaže u roku od desetak dana. Tom prilikom pored stanara, predstavnika Grada, biće upućen poziv i predstavnicima policije i komunalne policije.
- Želimo da uključimo sve relevantne faktore u proces rešavanja ovog problema koji, očigledno, tišti veliki broj stanara Benske bare ““ rekao je Marsenić.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa