29. septembar 2016.29. sep 2016.
GRADSKA SKUPŠTINA HITNO ZASEDALA ZBOG „JAZAKIJA“

SKUPŠTINA GLASALA ZA NOVIH 1.700 RADNIH MESTA

Jednoglasno usvojena Odluka o sprovođenju procedure o dodeli regionalne investicione državne pomoći japanskoj kompaniji „Jazaki“. -Očekujem da već ove nedelje počnu pripremni radovi, a rok za njihov završetak je jun 2017. godine, kada će početi proizvodnja, kaže gradonačelnik Nebojša Zelenović
Hitno zasedanje Skupštine grada Šapca u ponedeljak je sazvano da bi se usvojila Odluka o sprovođenju procedure o dodeli regionalne investicione državne pomoći japanskoj kompaniji „Jazaki“. Odobreni iznos, koji će biti isplaćen iz budžeta grada Šapca, biće 2,4 miliona evra. Kompanija će zaposliti 1.700 radnika, uglavnom žena. Početak rada treba da bude u junu sledeće godine.
Odluka je usvojena jednoglasno. Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, nada se da će ova sednica ostati zabeležena kao „čuvena Peta sednica“.
-Odavno u Šapcu nismo imali priliku da kroz jedan projekat, na jednom mestu, zaposlimo ovako veliki broj ljudi. Japanska kompanija je ovde našla najbolje uslove za svoj dalji razvoj. Naš interes je da se ljudi zaposle, da imamo jednog stabilnog investitora, da pokažemo da smo sposobni i da stvorimo priliku da dođu novi investitori, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Gradonačelnik je naveo da je japanski investitor već uplatio depozit za 7 hektara zemljišta. Potpisivanje ugovora sa gradom i državom očekuje se do kraja ovog meseca.
- Očekujem da već ove nedelje počnu pripremni radovi, a rok za njihov završetak je jun 2017. godine, kada će početi proizvodnja. Uložiće 25 miliona evra u izgradnju i opremanje fabrike. Iznos godišnjeg bruto plate za 1.700 radnika je 11,3 miliona evra. Prihod od poreza na zarade koji će grad imati je više od 1,2 miliona evra, objasnio je gradonačelnik.
Iako su svi odbornici glasali za ovu Odluku, polemika nije izostala. Odbornici Srpske napredne stranke smatraju da za dolazak „Jazakija“ u Šabac najveće zasluge snose Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić.
-Vlada Srbije i premijer uložili su velike napore da investicija dođe u Šabac, grad u kom trenutno nije na vlasti SNS. Ovo je u interesu svih građana Šapca i srećni smo što će nezaposlenost u gradu pasti na ispod 20 odsto, rekao je Aleksandar Pajić, poverenik SNS.
Nebojša Zelenović je na to izjavio da ne voli što se pojavljuje politikanstvo i svojatanje investicije.
Predsednik Skupštine grada, Nemanja Pajić, zadovoljan ishodom sednice, zahvalio se svim odbornicima što je tako važna odluka doneta jako brzo.
-Svi smo se složili da je ovakva investicija dobrodošla u Šabac. Drago mi je što će svi odbornici, i pozicije i opozicije raditi na tome da se ova investicija što pre realizuje. Još kada je potpisan Memorandum o sporazumevanju rekli smo da će Skupština biti efikasna u donošenju svih odluka koje su potrebne da bi se ova investicija što pre realizovala, rekao je Nemanja Pajić.
Već do kraja ove godine trebalo bi da bude zaposleno prvih sto radnika. Tokom naredne biće zaposleno 400, 2018. godine 1.100, a 2019. planiranih 1.700. Gradonačelnik je objasnio da kompanija od tada ima obavezu da taj broj radnika bude stalno zaposlen u fabrici.
Pored ove najvažnije, na dnevnom redu su bile još dve tačke. Utvrđen je prestanak mandata odbornicima koji su na prošloj sednici izabrani u Gradsko veće, i usvojen Program uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu, odnosno njegov rebalans.
Japanska kompanija “Jazaki“ vodeći je proizvođač elektrokomponenti za automobile u svetu. Više gradova u Srbiji, ali i neke druge države u regionu bile su zainteresovane za dolazak ove firme. Šabac je, međutim, ponudio najbolje uslove. Memorandum o razumevanju potpisali su krajem maja gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, i predstavnici firme “Jazaki“.
Božidar Katić, član Gradskog veća, napravio je kompromis za govornicom i zahvalio se i premijeru i gradonačelniku.
-Ova odluka je velika „Pobeda za Šabac“. Promeniće se život 1.700 porodica. Čestitam Aleksandru Vučiću što je japanske investitore doveo u Srbiju i Nebojši Zelenoviću što je pokazao da je Šabac najbolji grad za investiranje u Srbiji, istakao je Katić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa