29. septembar 2016.29. sep 2016.
REALIZOVANA NOĆ ISTRAŽIVAČA U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE NA LETNjIKOVCU

SVEMU IMA VREME

Pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži!“ prošlog petka evropska manifestacija, održana i u deset gradova Srbije, među kojima se našao i Šabac, pokušala da da naučni odgovor na temu niskih temperatura ili hlađenja
Obeležavanju Noći istraživača treću godinu za redom pridružio se i Šabac. Tako je u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu prošlog petka održano predavanje o vremenu iz ugla različitih naučnih disciplina ““ astronomije, filozofije, fizike, biologije, meteorologije, umetnosti i religije. Učešće ovog puta pored mladih istraživača uzeli su i Škola primenjenih umetnosti, Omladinsko pozorište „Vožd“, Srpska naučna televizija i nastavnici iz OŠ „Nikolaj Velimirović“.
- Ove godine smo se bavili vremenom. Interesantna izložba asocijativnih satova trebala bi da putuje negde kroz grad, škole, Srbiju. Budući da ti satovi nemaju cifre nego neku vrstu računa ili asocijacija na cifru ideja je da deca kroz njih uče. Istovremeno da se svi zapitamo da li smo se izborili sa vremenom u životu i uopšte u našem civilizacijskom smislu. Pored spomenutih institucija u realizaciji su nam pomogli bivši učenici, neki moji lični, sada studenti, maturanti, učenici treće, četvrte godine Šabačke gimnazije i Medicinske škole. Mislim da su sve to deca koja vole, znaju i popularišu nauku ““ rekla je Tatjana Marković Topalović, direktorka Centra za stručno usavršavanje.
Doprinos tumačenju vremena kroz umetnost, magiju pokretnih slika, reprodukcija u muzejima Firence, Pariza i Londona dali su Dušan Simić i Marko Ribić iz Omladinskog pozorišta „Vožd“.
- Govorili smo o postavkama koje se nalaze u samoj Firenci, odnosno o slikama koje za svoju tematiku imaju vreme. Zatim i o magiji pokretnih slika, odnosno svim onim filmovima gde vreme igra presudnu ulogu i to od 1954. godine i filma „Anikina vremena“ nastalom po pripoveci Ive Andrića, pa do neke 2011. i Vudi Alenovog tumačenja „Ponoć u Parizu“, jednog od najnagrađivanijih filmova te godine. Prešli smo od osamdesetih, devedesetih, perioda rane dekadencije devedeset treće pa do današnjeg dana ““ izjavio je Marko Ribić.
Noć istraživača podržao je i grad Šabac.
- Zahvalan sam mladim ljudima koji su radili na ovim satovima. Prva asocijacija kada pomislim na njih je kašnjenje. Nadam se da to nije njihova asocijacija i da su oni jako vredni, posvećeni. Oni koji su spremni da uče, da istražuju. Pred njima je budućnost i treba uvek da ih podržimo. Upravo ova ustanova to i radi. Apsolutnu podršku da sve svoje kreativnosti i ambicije ostvare imaju i od direktorke Centra za stručno usavršavanje što su i večeras pokazali ““ istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa