11. novembar 2010.11. nov 2010.
„MISLI ZELENO“ PONOVO U AKCIJI

DIVLjE DEPONIJE NIČU KAO GLjIVE POSLE KIŠE

U vremenu tehnološkog napretka, kada je sve podređeno zaradi i profitu, najmanje se misli na životnu sredinu koja je iz godine u godinu sve ugroženija. Alarmantno stanje, kada je u pitanju okolina Šapca, potvrdila je delegacija „Ekološkog saveza“. U obilazak seoskih područja decu je vodila Ljubica Simić, predsednik Centra za ljudska prava koja je „Ekološki savez“ osnovala 2004. godine
- U odnosu na pre dve godine, kada smo bili na istom terenu, promenilo se to što je divlja deponija u Mrđenovcu, ona po kojoj su mnogi prepoznavali selo, sanirana. Predsednik Mesne zajednice Milić Granić nas je obavestio da je deponija sanirana negde u maju, junu i još je uvek čisto, što smo mogli i primetiti. Kako bi sve to funkcionisalo doneo je internu odluku na nivou svoje Mesne zajednice i to da kazna za sve one koji budu bacali smeće na nedozvoljenom mestu bude deset hiljada dinara. Kako bi aktivirao i same meštane ponudio je nagradu od pet hiljada dinara onima koji prijave nedozvoljeno bacanje smeća. To za sada funkcioniše. Rešili su da nađu novi prostor gde bi mogli odlagati otpad i sada to ide malo sporije dok se ljudi ne priviknu, rekla je Ljubica Simić.
Zabrinjava činjenica da je i pored dobre volje nastao novi problem na međi gde Mrđenovac izlazi prema Savi. U prostoru koji pripada Vodnoj zajednici u vrlo kratkom vremenu nastala je nova divlja deponija. Ljubica Simić ističe da su u pitanju površine koje su zasađene povrćem i drugim kulturama tako da je prosto neverovatno kojom brzinom je sve to nastalo. Iako ima dobru volju predsenik Mesne zajednice Mrđenovca po tom pitanju ne može ništa da uradi. Ostaje mu samo dogovor da se smeće odvozi sa mesta koje su odredili u svom selu.
Mišar, koji se nalazi u samoj industrijskoj zoni, priča je za sebe. Za razliku od Mrđenovca koji nema organizovan prevoz otpada, Mišar ga odnedavno ima. I pored toga ovo područje je u jako lošem stanju. Postoji nekoliko šljunkara koje su prepune smeća , kao i ogromne naslage pirita prema Savi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa