29. septembar 2016.29. sep 2016.
ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

DAN BEZ KRAJA

Četvrta sednica Skupštine grada održana prošle srede trajala je 13 sati. Svih 55 tačaka dnevnog reda usvojeno. Najvažniji je bio rebalans budžeta. Pored toga, usvojeno nekoliko kadrovskih rešenja, izveštaji o poslovanju javnih preduzeća, urbanistička rešenja i izmene u školskim odborima više škola
Na samom početku odbornici opozicije je podnela šest predloga za dopunu dnevnog reda. Negovan Stanarčić iz Srpske napredne stranke predložio je da se svim građanima koji nisu u mogućnosti da plaćaju doprinose za zdravstvenu zaštitu obezbede sredstva iz budžeta grada. Takođe, predložio je davanja za trudnice i porodilje, kao i besplatan prevoz na teritoriji grada starijim od 65 godina. Ostale dve tačke koje je predložio Stanarčić odnosile su se na Prnjavor. Goran Mijailović iz SNS podneo je predlog da odbornici budu obavešteni o dužnicima i visini otpisane zatezne kamate, o čemu je odlučeno na prethodnoj sednici Skupštine grada. Svi ovi predlozi za dopunu su, međutim, odbijeni.
Rebalans budžeta utvrdio je budžetski deficit od nešto manje od 260 miliona dinara. Planirano je da on bude pokriven iz neraspoređenih prihoda prenetih iz prethodnih godina.
-Pogrešno planiran budžet i deficit veći od 259 miliona dinara je nedopustiv za grad koji ima budžet od 3,3 milijarde dinara. Neprimereno je napraviti 10 odsto budžetskog deficita za samo 10 meseci. Mi smo na početku budžetske godine upozoravali da će deficit do kraja godine biti 500 miliona. Vladajuća većina se bavi samo svojim postavljenjima i razrešenjima, rekao je Aleksandar Pajić, poverenik SNS.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović je naveo da rebalans urađen da bi se izbalansirali prihodi i rashodi. Objasnio je da je prihodna strana morala da bude smanjena za oko 300 miliona dinara.
-Razlog tome je taj što nismo uspeli da realizujemo novac koji grad potražuje preko Agencije za privatizaciju i Stečajnog suda u postupku “Zorka holdinga“. Obzirom da se bliži kraj godine jasno je da do toga neće ni doći. Radi balansiranja prihoda i rashoda morali smo da donesemo ovakvu odluku. Ministarku pravde sam informisao o tome i očekujem odgovor. Takođe, očekujemo 130 miliona iz Fonda za razvoj, za zajednički projekat Države i grada na izgradnji Gradskog bazena, rekao je gradonačelnik i dodao da će snaći iz postojećih lokalnih prihoda.
Što se tiče rada javnih preduzeća, svi su radili sa dobitkom, osim “Apoteka“ Šabac i JUP “Plan“. Najžučnija rasprava usledila je nakon što je prezentovan rezultat poslovanja JKP „Vodovod Šabac“. Odbornici SNS ponovo su kritikovali direktora „Vodovoda“ Aleksandra Prodanovića zbog 13 otpuštenih radnika, koji ni posle sudskog naloga nisu vraćeni na posao. Gradonačelnik je reagovao i odgovorio da je preduzeće poslovalo sa 12 miliona dinara u plusu, a da je jedina kritika opozicije na račun toga što je Prodanović iz Sremske Mitrovice.
Većinom glasova usvojena je i Odluka da su mesne zajednice dužne da donesu program rada i finansijski plan za narednu godinu, na koje saglasnost treba da da Gradsko veće, kao i projekciju plana i programa za naredne dve godine.
Na sednici je usvojeno i nekoliko kadrovskih promena u javnim preduzećima. Umesto Aleksandra Prodanovića v.d. funkciju direktora JKP „Vodovod Šabac“ obavljaće Daniela Lovrin Gavrilović, dok će tu istu dužnost Prodanović sada vršiti u JKP „Toplana“. Novi v.d. direktor Doma zdravlja biće dr Branko Vujković, dok će njegov zamenik biti dosadašnji direktor ove ustanove, prim. dr Miroslav Popović. Miodrag Filipović izabran je još jednom za direktora Direkcije za puteve.
Dosadašnja direktorka „Apoteke Šabac“ Maja Ignjatović podnela je ostavku iz, kako je navedeno u obrazloženju, „ličnih razloga“. Za v.d. direktora ove ustanove izabrana je Danka Stanojlović. S obzirom na to da je konstatovano da se „Apoteka Šabac“ nalazi u stanju finansijske prezaduženosti predložena je revitalizacija ustanove i mere finansijskog i poslovnog restrukturiranja. Ukupan iznos duga prema dobavljačima iznosi oko 217 miliona dinara. Odbornici opozicije posebno su zamerili što su konsultantskoj firmi iz Beograda data još 4,6 miliona dinara da uradi analizu poslovanja i predlog mera restrukturiranja.
Osnovan je i fond za zapošljavanje grada Šapca, kao 49. Tačka dnevnog reda. Nakon toga odbornici SNS su napustili zasedanje.
Kao poslednje dve tačke izabrani su zamenik predsednika Skupštine grada i tri člana gradskog veća. Umesto Branka Filipovića, novi zamenik Nemanje Pajić, biće Marko Jančić. Filipović će biti novi član Gradskog veća, zajedno sa Natašom Radovanović i Milutinom Ikodinovićem. Oni su zamenili Branka Vujkovića, Zorana Čekića i Marko Petronić.
Zasedanje je završeno oko 23 sata.
POLjOPRIVREDNO ZEMLjIŠTE
Odbornici su usvojili i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Šapca za 2016. godinu. Na osnovu usvojenog programa utvrđuju se vrste i obim radova na zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta sa planom ulaganja sredstava, kao i Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
- Svaka lokalna samouprava u Srbiji je dužna da kreira ovakav program i da za njegovu primenu dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Nakon usvajanja ovog strateškog dokumenta u skupštini lokalne samouprave, ispunjava se zakonski uslov za korišćenje sredstava iz fondova resornog ministarstva. Ta sredstva se uglavno odnose na uređenje atarskih puteva, te je Direkcija za poljoprivredu odmah po usvajanju godišnjeg programa aplicirala za ova sredstva, naveo je direktor gradske Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar.
LIČNI PRATILAC
Na četvrtoj redovnoj sednici Skupštine grada Šapca usvojeno je nekoliko odluka koje će imati uticaj na veći broj građana. U oblasti socijalne zaštite uvedena je nova usluga, „lični pratilac“, koja podrazumeva podršku deci sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju u procesu školovanja.
- Ova usluga odnosi se na decu koja su uključena u redovan vaspitno-obrazovni sistem. Lični pratioci će pomagati u zadovoljavanju osnovnih potreba koje deca imaju tokom pohađanja nastave. Trenutno, u Šapcu ima oko 50 mladih osoba koje će u budućnosti imati podršku ličnih pratilaca. Ovo je potpuno nova usluga iz oblasti socijalne zaštite, kojom će grad Šabac zaokružiti spektar usluga u ovoj oblasti, navela je Jelena Milošević, direktorka Centra za socijalni rad.
KUĆNI LjUBIMCI
Na sednici Skupštine grada, usvojena je i odluka o držanju domaćih životinja. Ovom odlukom regulisani su uslovi za držanje i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Šapca. Definisane su opšte odredbe o vrstama, načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada i u seoskim naseljima. Posebne odredbe u usvojenoj odluci, odnose se na držanje pasa i mačaka, golubove, ukrasne i egzotične ptice, kopitare i papkare, zatim mere zabrane, nadzora i kaznene, odnosno odredbe koje definišu sankcije za prekršaje u ovoj oblasti.
- Odluka o držanju domaćih životinja doneta je 1995. godine. Do sada je više puta menjana, pa tako i na poslednjem skupštinskom zasedanju. Svaki put, menjala se u skladu za važećim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Izgradnja parka za pse u šabačkom Velikom parku je takođe uslovila donošenje ove odluke, rekla je Maja Mandić, načelnica Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa