13. avgust 2019.13. avg 2019.
Mladi sve više odlaze iz Srbije, dobar deo njih se ne vraća

Mladi sve više odlaze iz Srbije, dobar deo njih se ne vraća

Mladi sve više odlaze iz Srbije, na prvom mestu zbog verovanja da će u inostranstvu imati bolju perspektivu prilikom školovanja, a kasnije i zaposlenja, izjavila je povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih poverenica Brankica Janković.

"Nažalost, dobar deo njih se ne vraća", upozorila je poverenica i dodala da iseljavanje mladih nije samo problem Srbije već celog regiona.

Poverenica je kao jedan od velikih problema sa kojima se mladi suočavaju istakla nasilje i navela da je prema podacima više od polovine mladih izloženo nekoj vrsti nasilja.

"Vršnjačko nasilje je zabrinjavajuće. Slično je i kada je reč o diskriminaciji - više od polovine mladih je na neki način diskriminasano", ukazuje poverenica Janković.

Prema njenim rečima, mladi su često diskriminisani prilikom zapošljavanja jer se kao uslav traži iskustvo koje oni nemaju gde da steknu.

Pozitivno je to što podaci pokazuju da je uprkos lošoj statistici, procenat nezaposlenih mladih smanjen, ali tek četvrtina mladih radi ono za šta se školovala.
N1

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa