14. avgust 2019.14. avg 2019.
Statistika: Srbija po broju stranih investicija prva u svetu

Statistika: Srbija po broju stranih investicija prva u svetu

BEOGRAD, 14. avgusta 2019. (Beta) - Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je danas da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija u 2018. godini po istraživanju londonskog časopisa Fajnenšel tajms, zahvaljujući delimično i niskim statističkim očekivanjima.

On je za Betu rekao da je Srbija prva po broju novih projekata, ali ne i po njihovim vrednostima.

Srbija je u 2018. godini kako je ocenio Fajnenšel tajms privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, što je za 26 više nego u 2017. godini. Navodi se i da Srbija privlači 12 puta veći obim grinfild stranih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine.

"Časopis je rang-listu napravio tako što je uporedio broj novih projekata u 2018. godini sa brojem očekivanih, polazeći od veličine bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP)", rekao je Gligorov.

Dodao je da je Srbija prošle godine bila na prvom mestu, Crna Gora odmah iza nje, a treća je bila Kambodža, Bosna i Hercegovina je 15, a Makedonija 18.

"Na vrhu liste su, uglavnom manje zemlje u razvoju, a to je razumljivo jer su očekivanja za velike i razvijene zemlje mnogo veća usled veličine njihovih BDP-a, tako da je potrebno jako mnogo projekata da bi one bile medju vodećim zemljama po ovom kriteriju", rekao je Gligorov.
Na broj stranih investicija u automobilskoj industriji, u nekretninama, proizvodnji hrane i u tekstilnoj industriji, verovatno su, kako je ocenio, najviše uticale subvencije, rast domaće potrošnje hrane i pića, ulaganja u nekretnine (strana štednja) i jeftina radna snaga povezana sa subvencijama u tekstilnoj industriji.
Ukazao je da subvencije ne bi trebalo da su najznačajniji činilac u broju privučenih investicija u Srbiji, imajući u vidu koje su druge zemlje uspešne po kriterijima koji se u ovom istraživanju koriste.
"Srbija je bila visoko kotirana i u istraživanju u prethodnoj godini i ukoliko su očekivanja zasnovana na kretanju BDP-a koriguju na više, valjalo bi očekivati da se Srbija postepeno spusti naniže na lestvici, što bi bilo pozitivno kretanje", rekao je Gligorov.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa